Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o kovových materiálech (TUVI / TWM4K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUVI / TWM4K - Nauka o kovových materiálech, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Přehled typů tepelného a chemicko-tepelného zpracování. Rekapitulace fyzikálních principů, materiálových a technologických hledisek.- Tepelné zpracování slitin hliníku a titanu.- Příčiny a důsledky lomů.- Difúze v kovech a slitinách, I a II. Fickův zákon.- Použití termodynamiky, kinetiky a difúze ve fázových přeměnách. Přeměny řízené difúzí. Bezdifúzní přeměny.- Nástrojové oceli - rozdělení dle chemického složení a použití.- Poruchy vnitřní stavby a jejich význam.- Elastická a anelastická deformace.- Plastická deformace - dislokace a deformační zpevnění.- Plastická deformace při jednoosém tahu.- Teplotní závislost plastické deformace a creepová deformace.- Porušování materiálu, kriteria lomu.- Parametry lineární elastické a elasto - plastické lomové mechaniky.- Lomová houževnatost a její určování.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o vlastnostech, metodách zpracování a aplikacích kovových materiálů. Dokáže znalosti aplikovat pro návrhy technologického zařízení pro využití v plastikářském průmyslu.

Literatura

Veles, Pavol. Mechanické vlastnosti a skúšanie kovov. Bratislava : Alfa, 1985. Pluhař, J. a kol. Nauka o materiálech. Praha : SNTL, 1989. Dorazil, E. Nauka o materiálu I. VUT Brno, 1979. Luděk Ptáček a kolektiv. Nauka o materiálu II. Brno, 2002. ISBN 80-7204-248-2.Pluhař, J., Koritta, J. Strojírenské materiály. SNTL/ALFA Praha, 1977. Callister, WD. Material Science and Engineering.An introduction. New York: Willey, 1994. ISBN 07506 30817.Waterman, NA.and Ashby,MF. Materiale Selector. Boston:CRC-Elsevier Press. ISBN 9780412615504.Richerson, DW. Modern Ceramic Engineering. New York:Dekker, 1992. ISBN 0-471-84554-X.Ptáček, L. a kol. Nauka o materiálu I, II. CERN Brno, 2000. Ptáček, Luděk. Nauka o materiálu II. 2., opr. a rozš. vyd. Brno : CERM, 2002. ISBN 8072042483.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů - úspěšné absolvování závěrečného praktického testu, ústní zkouška.

Garant

doc. Ing. David Maňas, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. David Maňas, Ph.D.