Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pružnosti a pevnosti (TUVI / TXZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUVI / TXZP - Základy pružnosti a pevnosti, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy, způsoby zatěžování těles, rozdělení vnějších sil, vnitřní statické účinky, metoda řezu.- Napjatost v bodě tělesa, deformace tělesa, souvislosti napjatosti a přetvoření v bodě tělesa, experimentální zjišťování.- Prostý tah, tlak, příčné zúžení, deformační energie, zákon superposice.- Castigliánova věta.- Staticky určité a neurčité případy tahu a tlaku, vliv teploty.- Rotující rameno, prstenec, rázové zatížení v tahu a tlaku.- Přímková, rovinná a prostorová napjatost, Mohrův diagram, napětí a přetvoření, deformační energie.- Teorie pevnosti.- Geometrické charakteristiky průřezu.- Rovinný ohyb nosníků, Schwedlerovy věty, smyková napětí v průřezu nosníku.- Deformace nosníků, rovnice průhybové čáry, využití deformační energie k určení přetvoření.- Krut prutů kruhového průřezu, deformace a deformační energie při krutu.- Vinuté pružiny a jejich deformace.- Složené namáhání, stabilita prutů, dimenzování prutů a vzpěr.

Získané způsobilosti

Student má znalosti potřebné k dimenzování strojních součástí namáhaných tahem, tlakem, ohybem, krutem, smykem a jejich kombinací.

Literatura

Volek. Základy pružnosti a pevnosti. Zlín, 2006. Janíček, P., Florian, Z. Mechanika těles - Úlohy z pružnosti a pevnosti I. Praha : MON, 1990. ISBN 80-214-0197-4.Oliva, Josef. Pružnost a pevnost. Brno : VUT, 1987. Michalec, J. a kol. Pružnost a pevnost I. Praha : ČVUT, 2001. ISBN 80-01-02359-1.Hájek, E., Reif, P., Valenta, F. Pružnost a pevnost I. Praha : SNTL, 1988.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Zápočet: odevzdání referátů ve stanovených termínech.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů.

Garant

doc. Ing. Jakub Javořík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jakub Javořík, Ph.D.