Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umělá inteligence a expertní systémy (.)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu . - Umělá inteligence a expertní systémy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenty analyzovat systémy, které využívají systémy umělé inteligence. Pochopit jejichstavbu a sestavit jednoduchý znalostní systém.

Osnova

Formální aparát a jazyky umělé inteligence: problémy, řešení problémů,reprezentace znalostí, symbolické funkcionální, deklarativní a objektověorientované jazyky. Expertní systémy a jejich aplikace v ekonomice: základnímetody reprezentace poznatků, architektura znalostních a expertních systémů,životní cyklus expertního systému. Neuronové sítě a jejich aplikační možnosti:základní pojmy z oblasti neuronových sítí, typy neuronových sítí a způsobyjejich učení, aplikační oblasti neuronových sítí (predikce, expertní systémy,zpracování obrazů, simulace neuronových sítí). Další inteligentní technologie a jejich aplikace: fuzzy logika,fuzzy množiny, genetické algoritmy a genetické programování. Znalostní management a jeho zavádění do podniků.

Literatura

Kelemen, J. aj.: Základy umelej inteligencie. Alfa, Bratislava 1992Kelemen, J. a kol.: Tvorba expertních systémů v prostředí CLIPS. GRADA, Praha, 1999Mikulecký, P. a kol.: Znalostní technologie II. GAUDEAMUS, Hradec Králové, 1999

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Peter Mikulecký, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Peter Mikulecký, CSc.