Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytická chemie odpadních materiálů (ACHOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACHOM - Analytická chemie odpadních materiálů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po absolvování předmětu by měl umět navrhnout analytickou metodu pro stanovení anorganických a organickýchpolutantů sledovaných z hlediska zákona o odpadech.

Osnova

1. Základy chemie odpadních materiálů. Základní anorganické a organické polutanty, je-jich chemické a fyzikální vlastnosti 2. Metody hodnocení odpadů.3. Úvod do studia analytické chemie (význam a postavení analytické chemie, obsah analy-tické chemie). Základní pojmy analytické chemie.4. Chemické reakce využívané v analytické chemii. chemické rovnováhy - protolytické, srážecí, komplexometrické, oxidačně redukční.5. Postup chemické analýzy. Postup odběru vzorků kapalného, plynného a tuhého skupenství. Transport a uchovávání vzorku před analýzou. 6. Fyzikální a chemické metody úpravy vzorku v anorganické analýze. 7. Základy kvalitativní analytické chemie. Důkazové reakce kationů a anionů. 8. Gravimetrické metody kvantitativní analýzy. Základní pojmy a vztahy, principy stanovení.9. Volumetrické metody kvantitativní analýzy. Základní pojmy a vztahy, metody indikace bodu ekvivalence, titrační křivky. 10. Neutralizační, srážecí, oxidačně redukční a komplexometrické metody, příklady stanovení.11. Základní instrumentální techniky v oblasti anorganické analýzy12. Základní postupy úpravu vzorku v oblasti organické analýzy. 13. Metody kvantitativní a kvalitativní analýzy v oblasti organické analýzy.14. Základní instrumentální techniky v oblasti organické analýzy.

Literatura

Seidlerová J. a kol. Analytická chemie odpadů, Skripta VŠB – TUO, Ostrava 2005.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jana Seidlerová, CSc.

Vyučující

Ing. Klára DrobíkováIng. Jan JonášEva KelnarováIng. Ivana KotlařováRNDr. Hana Otoupalíkovádoc. Ing. Daniela Plachá, Ph.D.Ing. Lucia Rozumováprof. Ing. Jana Seidlerová, CSc.