Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza časových řad (AČŘ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AČŘ - Analýza časových řad, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je vhodný pro studenty s makroekonomickým zaměřením, ale i pro oblast podnikových a marketingových analýz,a rovněž pro studenty managementu. Po úspěšném absolvování bude student schopen analyzovat a modelovat ekonomickéčasové řady a vytvářet jejich predikci. Student bude umět vysvětlit základní pojmy a metody modelování ekonomickýchčasových řad.

Osnova

- Základní pojmy a vlastnosti časových řad.- Míry dynamiky ekonomických časových řad.- Transformace časových řad, nahrazování chybějících hodnot, odlehlé a extrémní hodnoty.- Klasický model ekonomických časových řad (trend, cyklus, sezónnost).- Základní modely trendu.- Základní modely sezónní složky a metody sezónního očišťování.- Analýza reziduální složky a Durbinův-Watsonův test autokorelace.- Principy konstrukce předpovědí a kritéria úspěšnosti predikce.- Základy Boxovy-Jenkinsovy metodologie modelování ekonomických časových řad.

Literatura

ARLT, Josef, Markéta ARLTOVÁ a Eva RUBLÍKOVÁ. Analýza ekonomických časových řad s příklady. Praha: VŠE, 2002.ISBN 80-245-0307-7 . HINDLS, Richard, Stanislava HRONOVÁ, Jan SEGER a Jakub FISHER, J. Statistika pro ekonomy. 8. vyd. Praha: ProfessionalPublishing, 2007. ISBN 978-80-86946-43-6 . RUBLÍKOVÁ, Eva. Analýza časových radov. Bratislava: Iura Edition - Ekonomická univerzita, 2007. ISBN 978-80-8078-139-2 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Petr Seďa, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Seďa, Ph.D.