Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Administrace databázových systémů (ADBS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ADBS - Administrace databázových systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V předmětu se seznámí s běžnou administrací třech vybraných databázových strojů a také procesem nasazování a údržbytakového databázového stroje. Vybrány jsou Oracle, SQL Server jako zástupci dvou nejrozšířenějších komerčních SŘBDa dále MySQL jako nejpoužívanější open source. Studenti budou rovněž schopni efektivně ladit výkon existujícíchdatabází běžících na těchto databázových strojích a sledovat, či případně řešit problémy vzniklé za jejich běhu.- Seznámení se základními parametry Oracle, MS SQL Server a MySQL. Rozdíly a společné rysy.- Plánování hardwaru a přípádné síťové infrastruktury pro běh databázového stroje.- Nasazení a nastavení jedné instance databázového stroje. Sledované parametry při nasazení.- Sledované parametry běžícího databázového stroje (zhoršení databáze - deterrioration, prodlevy operací, atd.).- Správa uživatelů, přístupových práv.- Údržba databáze: zálohování, zotavení, znovu vytvoření indexů.- Další nastavení a nástroje specifické pro jednotlivé SŘBD.

Osnova

Náplň přednášek. Přednášky budou vedeny z části teoreticky a z části jako demonstrované cvičení. Na přednáškáchtedy dojde k vyřešení základních úkolů, přičemž studenti by měli mít k dispozici SŘBD na kterém budou moci jednotlivéúkoly provádět paralelně s přednášejícím. Harmonogram jednotlivých přenášek bude následující:1. SQL Server - vytvoření databáze, filegroups, datové soubory, nastavení parametrů instance a databáze, vytvořeníuživatele, přiřazení rolí a oprávnění (vzhledem k databázi, vzhledem k instanci), zálohování a zotavení.2. SQL Server - služby, resource governor, audit databáze, automatická údržba databáze (reorganizace indexů), zobrazenílogů, vytvoření objektů v daném schématu a filegroup, log shiping.3. Oracle - tabulkové prostory, datové soubory, restart databáze, nastavení parametrů databáze, nastavení paměti,zotavení (archivace log souborů) a záloha, uživatelé, oprávnění a role.4. Oracle - služby, alert log, trace logy, resource governor, audit databáze, automatická údržba, vytvoření tabulek,nastavení treshold hodnot.5. MySQL - datové soubory, uživatelé a oprávnění, zotavení a záloha, nastavení databáze.6. Shrnutí a obecné povídání o DBA, Platforma (RAID, NUMA, Klastrování).7. SQL Server - fyzický návrh databáze (clustered, unclustered index, materialized views), sledování vytížení naSQL Serveru, ladění fyzického návrhu.8. Oracle - fyzický návrh databáze v Oracle, sledování vytížení, ladění databáze.9. Oracle - automatické ladění databáze, database replay.Na počítačových cvičeních se již budou studenti samostatně snažit vyřešit zadané úkoly z oblasti probrané na přednášce.

Literatura

M. Krátký, R. Bača: Databázové systémy. http://db.cs.vsb.cz/edu/dbsys.pdf. leden, 2009. Dokumentace k SŘBD Oracle, SQL Server a MySQL.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

Ing. Radim Bača, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radim Bača, Ph.D.