Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algoritmy a datové struktury (ADS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ADS - Algoritmy a datové struktury, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem je seznámit se základními principy používanými při řešení problémů na počítači, seznámit se základnímiabstraktními datovými typy a strukturami a naučit se je implementovat a používat. Získat vědomosti a dovednostinezbytné pro návrh algoritmu, zapsat jej v programovacím jazyce (Delphi) a odladit

Osnova

1. Úvod. Algoritmus a jeho vlastnosti, zápis algoritmů pomocí vývojových diagramů. 2. Algoritmizace úloh, simulace práce počítače. 3. Programovací jazyk Delphi. Konstanty, proměnné, identifikátory, operátory. 4. Standardní datové typy, ordinální typy. Výrazy. Struktura programu. 5. Přiřazovací příkaz, příkazy vstupu a výstupu.6. Složený příkaz, podmíněné příkazy. 7. Příkazy cyklu. 8. Strukturované datové typy. Typ pole. 9. Řetězce.10. Záznamy. Práce se soubory, textové soubory. 11. Podprogramy. Deklarace a volání podprogramu, formální a aktuální parametry.12. Volání parametrů hodnotou a odkazem. Bloková struktura, lokální a globální proměnné. 13. Rekurze, rekurzivní procedury a funkce, předsunutá deklarace.14. Rezerva.

Literatura

[1] Wirth, N.: Algoritmy a štruktúry údajov. ALFA, Bratislava 1989. ISBN 80-05-00153-3 [2] Krček, B., Kolomazník, I.: Algoritmy a datové struktury. VŠB-TUO, Ostrava 2007. ISBN 978-80-248-1320-2 [3] Boháč, Z., Kolomazník, I.: Algoritmy a datové struktury. Sbírka řešených příkladů. VŠB-TUO, Ostrava 2007. ISBN 978-80-248-1461-2 [4] http://homen.vsb.cz/~kol70/algoritmy/

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Boháč, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Zdeněk Boháč, CSc.Mgr. Marcela Jarošovádoc. Dr.Mgr. Ivan Kolomazníkdoc. RNDr. František Staněk, Ph.D.RNDr. Jana Staňková, Ph.D.