Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná ergonomie (AE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AE - Aplikovaná ergonomie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí o ergonomických parametrech pro posuzování pracovních systémů, pochopení jejich vzájemných vazeba podmínek pro úspěšné aplikace v technické praxi. Uplatnění a modifikace získaných znalostí při provádění ergonomickýchanalýz pracovních systémů.

Osnova

1. Definice ergonomie, předmět, oblasti, disciplíny, cíle. 2. Kritéria a parametry ergonomického hodnocení pracovních systémů 3. Právní a technické předpisy a mezinárodní standardy ergonomie 4. Člověk a pracovní podmínky – antropometrie, biomechanika v ergonomii5. Oblasti výkonnostního omezení6. Významné aspekty posuzování subsystémů v cyklu člověk – stroj – prostředí7. Fyziologické dispozice člověka v ergonomii a základy jejich posuzování8. Senzorické dispozice člověka v ergonomii, základy posuzování9. Mentální dispozice člověka ve vazbě na techniku, základy posuzování10. Spolehlivost člověka ve vazbě na techniku, základy hodnocení11. Uplatnění ergonomických poznatků při organizaci práce a úkolů12. Základní typy pracovních systémů, základy hodnocení13. Užití ergonomických poznatků při designu pracovních míst a pracovních prostředků.

Literatura

Marras,W.S.,Karwowski,W.: Fundamentals and Assessment Tools for Occupational Ergonomics, Taylor&Francis Group,CRC, 2006Gilbertová S., Matoušek O.: Ergonomie, Grada 2002Fišerová, S.: Průmyslová ergonomie 1, VŠB - TUO, 2013Chundela L.: Ergonomie, ČVUT 1990,Nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, v platném zněníZákon č.258/2000 Sb. v platném znění, o ochraně veřejného zdravíMarras,W.S.,Karwowski,W.: Fundamentals and Assessment Tools for Occupational Ergonomics, Taylor&Francis Group,CRC, 2006

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Ivan Dlugoš, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ivan Dlugoš, Ph.D.