Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Automobilová elektronika I (AE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AE1 - Automobilová elektronika I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získat a osvojit si znalosti umožňující dobrou orientaci v oblasti elektronických částí a prostředkůpro měření, komunikaci a řízení v automobilovém průmyslu. Získané poznatky tvoří součást všeobecných znalostí elektroinženýrazejména, je-li zaměřen na aplikace elektroniky v oblasti automobilového průmyslu.

Osnova

Přednášky: Systémové řešení a spolupráce elektronických jednotek motorových vozidel Systémy pro řízení provozu palubních akumulátorů, řízení napětí palubní sítě Měniče pro řízení alternátorů, jejich principy a konstrukce Systémy startování motorů, principy činnosti, konstrukční provedení Systémy řízení zážehových motorů, principy a prostředky Systémy řízení vznětových motorů, principy a prostředky Snímače a akční členy pro systémy řízení zážehových motorů Snímače a akční členy pro systémy řízení vznětových motorů Řízení převodného ústrojí, elektronické řízení spojky a převodovky Regulace a řízení podvozku, základní systémy Komfortní systémy Zádržné a ochranné systémy Zabezpečovací systémy Automobilová diagnostika, Evropská palubní diagnostika Informační, komunikační a navigační systémyCvičení: Poučení o bezpečnosti práce v laboratoři při měřeních Seznámení se s normami pro elektrické vybavení motorových vozidel Značky ve schématech elektrického vybavení, Základní automobilní zkratky Označení vývodů a vodičů elektrického vybavení Elektrochemické zdroje energie, výpočty Konstrukce alternátoru, konstrukce dynama, zapalování, výpočty Test č. 1 - Základy přednáškových témat č. 1-7 Základní části a principy elektrické výbavy pro řízení zážehových motorů Základní části a principy elektrické výbavy pro řízení vznětových motorů Řídicí jednotky (ECU), struktura, komunikace Komunikace a přenos dat, automobilové komunikační standardy, princip Automobilová diagnostika, diagnostické prostředky Praktické ukázky diagnostických metod Test č.2 - Základy přednáškových témat č. 8-14Laboratoře: Měření elektrochemických zdrojů Měření na napájecí soustavě automobilu Zapalování Pohybové systémy Datová komunikace (K-line, CAN Bus) DiagnostikaProjekty: Zpracování výsledků laboratorních cvičení č. 1 až č.6.

Literatura

Vlk, F.: Elektronické systémy motorových vozidel 1. Prof. Ing. František Vlk, DrSc., nakladatelství a vydavatelství,Brno 2002, ISBN 80-238-7282-6 . Vlk, F.: Elektronické systémy motorových vozidel 2. Prof. Ing. František Vlk, DrSc., nakladatelství a vydavatelství,Brno 2002, ISBN 80-238-7282-6 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Petr Chlebiš, CSc.

Vyučující

Ing. Lukáš CábIng. Jakub Formánekprof. Ing. Petr Chlebiš, CSc.Ing. Tomáš MrověcIng. Petr Šimoník, Ph.D.Ing. Jiří TakáčIng. Petr Vaculík, Ph.D.