Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza ekonomických informací (AEI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEI - Analýza ekonomických informací, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

* Seznámíte se s metodikou ekonomických ukazatelů využívajících ve státní statistice České republiky a v mezinárodníchstatistikách.* Budete umět vyjadřovat změny ekonomických ukazatelů v podobě přírůstků a indexů a analyzovat je.* Naučíte se pracovat s indexy, počítat základní typy individuálních i souhrnných indexů a provádět jejich rozklady.* Naučíte se využívat cenové indexy a další známé typy indexů v ekonomické praxi.* Seznámíte se také se základními typy časových řad indexů a způsobem jejich analýzy.

Osnova

1. Statistické ukazatele, přírůstky a indexy 2. Jednoduché a složené indexy3. Souhrnné indexy4. Indexy v hospodářské praxi5. Časové řady indexů6. Rozklady indexů a rozdílůJednotlivá témata budou procvičována na konkrétních praktických příkladech a úlohách.

Literatura

MACEK, Jan, Jakub FISCHER a KOLEKTIV. Ekonomická a sociální statistika. Plzeň: Vydavatelství ZČU v Plzni, 2008.ISBN 978-80-7043-642-4 .FRIEDRICH, Václav a Renata MAJOVSKÁ. Výběr z ekonomické statistiky: Od OECD k České republice. Praha: Wolters KluwerČR, 2010. 60 s. ISBN 978-80-7357-537-3 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Václav Friedrich, Ph.D.

Vyučující

Ing. Václav Friedrich, Ph.D.