Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace fotonických struktur (AFS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AFS - Aplikace fotonických struktur, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na systematické seznámení studentů s fyzikálním přístupem k popisu a s výpočetními metodaminávrhu pokročilých typů fotonických struktur jakou jsou fotonické krystaly, metamateriály, fotonická krystalovávlákna, mikrorezonátory, atd. Nedílnou součástí je též seznámení s různými praktickými aplikacemi těchto strukturv oblasti vlnovodné techniky, optických komunikací, jejich využití jako senzorů různých fyzikálních a chemickýchveličin, použití v oblasti konstrukce nových speciálních světelných zdrojů (superkontinuum), a ve fotovoltaice.V rámci předmětu by měli studenti též získat praktické zkušenosti s implementacemi výpočetních metod užívanýchpři návrhu fotonických struktur různých typů.

Osnova

1. Elektromagnetická teorie periodických prostředí.2. Výpočetní metody užívané pro popis šíření elmag. vln ve fotonických strukturách (FEM, FMM, FDTD, BPM), jejichpraktická implementace.3. Základní typy fotonických vlnovodů a rezonátorů, jejich vlastnosti a metody charakterizace.4. Aplikace fotonických struktur v integrované optice a optických komunikacích.5. Aplikace fotonických struktur ve fotovoltaice.6. Fotonické struktury s povrchovými vlnami.7. Použití fotonických struktur jako senzorů fyzikálních a chemických veličin.

Literatura

Povinná literatura v českém jazyce není k dispozici

Požadavky

Žádné

Garant

RNDr. Dalibor Ciprian, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Dalibor Ciprian, Ph.D.