Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná geomechanika (AG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AG - Aplikovaná geomechanika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je formulace a interpretace výsledků aplikačních úloh geomechaniky. Student se naučí formulovatgeomechanická zadání aplikačních úloh, rozhodovat o věrohodnosti vstupních dat geotechnických a báňských modelůa posoudit, verifikovat a interpretovat výsledky řešení. Dokáže posoudit a stanovit hranice varovných stavů a porovnatjejich míru s výsledky geotechnického monitoringu.

Osnova

1. Popisné, fyzikální a mechanické vlastnosti hornin a zemin.2. Klasifikační systém hornin a zemin pro inženýrské účely.3. Metody zkoušení pevnostních a přetvárných vlastností hornin a zemin.4. Zatížení výztuže podzemních děl.5. Zatížení a únosnost horninových pilířů.6. Zatížení porubních výztuží při dobývání.7. Stabilita svahů a svahové deformace.8. Horské otřesy a metody k jejich předcházení.9. Geotechnické kategorie.10. Tlaky zemin na konstrukce.11. Filtry a podmínky pro konstrukci filtrů.12. Napjatost pod základy.13. Geotechnický monitoring.14. Modelování aplikačních úloh geomechaniky.

Literatura

Šimek J. a kol.:Mechanika zemin, SNTL Praha 1990Aldorf J.: Mechanika podzemních konstrukcí, VŠB-TU Ostrav 1999Vavro M.:Mechanika hornin, SNTL Praha 1970Rozsypal A.: Kontrolní sledování a rizika v geotechnice. Jaga Group Bratislava 2001

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Richard Šňupárek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Josef Aldorf, DrSc.doc. Ing. Robert Kořínek, CSc.doc. Dr. Ing. Hynek Lahutadoc. Ing. Richard Šňupárek, CSc.