Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algoritmizace geometrických úloh (AGU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AGU - Algoritmizace geometrických úloh, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchač porozumí technikám konstruování algoritmů efektivně řešících geometrické úlohy. Bude sám umět také algoritmynavrhnout, implementovat a vyhodnotit jejich efektivnost.

Osnova

Přednášky:1. Složitost problému a složitost algoritmu. Složitost nejhoršího případu, střední složitost. Modely výpočtu. RAM,algebraický rozhodovací strom. 2. Odhad dolní meze časové složitosti v nejhorším případě pomocí transformace na úlohu lokalizace bodu v En. Odhaddolní meze časové složitosti pomocí transformace mezi problémy. 3. Základní techniky konstruování efektivních algoritmů: Metoda "zametání roviny", metoda "rozděl a panuj", metoda"prohledávání a vylučování", "randomizované" algoritmy. 4. Problém lokalizace bodu. Stanovení vzájemné polohy bodu a jednoduchého polygonu. Stanovení polohy bodu v planárnímapě. Identifikace bodů padnoucích do dané obdélníkové oblasti. Aplikace.5. Konvexní obal. Algoritmy určení konvexního obalu v dvojrozměrném prostoru. 6. Konvexní obal ve vícerozměrných prostorech. Konvexní obal v E3. Aplikace konvexního obalu. 7. Problémy vzdálenosti a blízkosti. Nalezení dvojice vzájemně nejbližších bodů v E2 a v En. Problém detekce jedinečnostibodů. 8. Voronoiův diagram. Výpočet Voronoiova diagramu. Aplikace Voronoiova diagramu k řešení úloh blízkosti. 9. Triangulace. Deloneho triangulace a její vlastnosti. Randomizovaný algoritmus výpočtu Deloneho triangulace.Triangulace jednoduchého polygonu. 10. Protínání. Nalezení průsečíků množiny úseček v E2. Nalezení průniku dvou polygonů. 11. Binární dělení prostoru. BSP stromy. Aplikace. 12. Relace viditelnosti. Graf viditelnosti. Výpočet grafu viditelnosti pro rovinnou úlohu. Aplikace. 13. K aplikaci úloh probraných v předmětu: Plánování dráhy mobilního robota.14. Aplikace modelování terénu v geografických systémech.Cvičení (PC učebna):Ve cvičení posluchači navrhují algoritmy řešící zadané úlohy, formou diskuse svá řešení obhajují, vyhodnocují jejichčasovou a paměťovou složitost.1. Transformace mezi úlohami a odhad dolní meze časové složitosti.2. Metoda zametání roviny a její použití pro úlohu hledání průsečíků úseček.3. Algoritmy lokalizace bodu v polygonu a planární mapě.4. Konvexní obal v dvojrozměrném prostoru.5. Konvexní obal ve vícerozměrných prostorech.6. Problémy vzdálenosti a blízkosti. Nalezení dvojice vzájemně nejbližších bodů.7. Výpočet Voronoiova diagramu a jeho aplikace.8. Deloneho triangulace a její vlastnosti.9. Nalezení průniku dvou polygonů.10. BSP, AVL, red-black stromy a jejich aplikace.11. Výpočet grafu viditelnosti pro rovinnou úlohu.12. Plánování dráhy mobilního robota.13. Aplikace modelování terénu v geografických systémech.14. Diskuse k tématům z přednášek. Shrnutí.

Literatura

1. M. de Berg, M. van Kreveld, M. Overmars, O. Schwarzkopf, Computational Geometry: Algorithms and Applications(Third edition), Springer-Verlag, 2008, ISBN: 978-3-540-77973-5. 2. E.Sojka, Počítačová geometrie, texty přednášek.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Eduard Sojka

Vyučující

Ing. Jan Gaura, Ph.D.doc. Dr. Ing. Eduard Sojka