Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná informatika a řízení (AIŘ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AIŘ - Aplikovaná informatika a řízení, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student si osvojí kategorizaci výrobních systémů a informačních a řídících systémů v rámci hierarchie podniku.Student bude umět definovat základní funkce systémů řízení kategorie MES, APS, SCM, ERP a dalších.Student bude umět navrhnout procesní model operace, činnosti i technologického procesu.Student bude umět navrhnout model využívající techniky dataminingu pro řešení úloh oblasti business inteligence.Student si osvojí základní dovednosti při návrhu řídícího systému v prostředí tzv. vizualizačních systémů.

Osnova

1. Výroba a řízení. Základní přístupy k řízení výroby2. Typologie výrobních procesů. Problémy a příčiny výrobních podniků3. Průmyslové automatizační a informační technologie. Automatizační projekt4. Vývoj a trendy softwarových technologií5. Softwarové nástroje pro řízení výrobních podniků6. Hierarchie nástrojů pro řízení podniků7. MES (Manufacturing Execution Systems)8. Funkční model MES , správa dokumentace v oblasti MES9. Budování informačních systémů výroby MES10. Dodavatelské řetězce. Zpracovaní dat z technologických procesů11. Řízení s využitím inteligentních agentů, holonických a multiagentních systémů12. Agent,mobilní agent13. Holonické a multiagentní systémy14. Technologie RFID15. Průmyslové roboty a manipulátory

Literatura

DAVID, J.: Aplikovaná informatika a řízení. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2013.POUR, J., TOMAN P.: Podniková informatika. Grada Publishing a.s., 2006.KEŘKOVSKÝ, M., VYKYPĚL, O.: Strategické řízení: teorie pro praxi. Nakladatelství C H Beck, 2006.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří David, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří David, Ph.D.Ing. Pavel Švec, Ph.D.