Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza a komprese signálů (AKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKS - Analýza a komprese signálů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je uvést studenta do problematiky pravděpodobnostního zpracování signálu a komprese dat. Praktickouznalostí, kterou student získá, bude schopnost analýzy prakticky libovolného signálu a to pohledu statistiky apravděpodobnosti jako i schopnosti pro daný signál zvolit vhodnou kompresní metodu, která zaručí největší efektivitu.Metody analýzy a zpracování signálu budou vysvětlovány jak z teoretického tak i praktického a aplikačního pohledu.

Osnova

Přednášky:1. Teorie informace2. Teorie pravděpodobnosti3. Markovovy modely v kompresi4. Statistické metody komprese5. Slovníkové metody komprese6. Transformace pro kompresi dat7. Kvantizace vektorů8. Efektivní datové struktury pro kompresi dat9. Výpočet podobnosti pomocí komprese10. Aplikace kompresních algoritmůCvičení na počítačové učebně:1. Výpočet entropie v závislosti na kontextu2. Výpočet statistických veličin v signálu3. Hledání markovových modelů4. Implementace statistické kompresní metody5. Implementace Slovníkové kompresní metody6. Implementace transformace pro kompresi7. Implementace kvantizace vektorů8. Cvičení s efektivními datovými strukturami.9. Implementace kompresních podobnostních metrik10. Využití metrik pro porovnání souborů.

Literatura

Sylaby k předmětu Zpracování signálu.Robert M. Gray and Lee Davisson;An Introduction to Statistical Signal Processing, Cambridge University Press, 2004David Salomon and Giovanni Motta; Handbook of Data Compression, 5th Edition, Springer (Nov 2009). ISBN 978-1-84882-902-2

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jan Platoš, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jan Platoš, Ph.D.