Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Akustika (AKU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKU - Akustika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Definovat základní poznatky z oblastí klasické fyziky - kmitání, vlnění.Pojmenovat základní akustické veličiny.Charakterizovat fyziologickou akustiku.Prezentovat poznatky o stavební akustice, prostorové akustice, akustických materiálech.Charakterizovat elektroakustické měniče.Reprodukovat získané vědomosti a znalosti v praxi.

Osnova

Anotace:Předmět navazuje na předměty Fyzika I – mechanika, molekulová fyzika. Rozšiřuje poznatky studentů v oblasti mechanickýchkmitů a vln.:1. Fyzikální akustika - studuje způsob vzniku a šíření zvuku. Dále se zabývá jeho odrazem a pohlcováním v různýchmateriálech.2. Hudební akustika - zkoumá zvuky a jejich kombinace se zřetelem na potřeby hudby.3. Fyziologická akustika - se zabývá vznikem zvuku v hlasovém orgánu člověka a jeho vnímáním sluchem.4. Stavební akustika - zkoumá dobré šíření zvuku ve stavebních materiálech a místnostech.5. Elektroakustika - se zabývá záznamem, reprodukcí a šířením zvuku s využitím elektrického proudu.

Literatura

1. Feynman, R. P., LEighton, R. B., Sands, M.:Feynmanovy přednášky z fyziky, Fragment, Praha, 20002. Kožešník, J.: Kmitání mechanických soustav,Academia, Praha, 19793. Krempaský, J.: Fyzika. SNTL, Praha, 1982 4. Horák, Z.; Krupka, F.: Fyzika. SNTL, Alfa, Praha, 1976

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Milena Kušnerová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Eva Janurová, Ph.D.