Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná lineární algebra (ALA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ALA - Aplikovaná lineární algebra, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V kurzu se posluchači seznámí s tím, jak se matice objevují při popisu technických problémů, s jejich vlastnostmi, klasifikací, se speciálními maticemi, jejichž vlastnosti se využívají při řešení různých problémů, s rozklady matic, se spektrálními charakteristikami matic a s maticovými funkcemi.

Osnova

Linearita v technice. Vektorový prostor, lineární zobrazení, matice matice. Hodnost a defekt lineárního zobrazení, skládání lineárních zobrazení, princip superpozice. Matice lineárního zobrazení, podobnost. Bilineární a kvadratické formy. Matice a klasifikace bilineárních a kvadratických forem, kogruence a LDLT rozklad.Skalární součin a ortogonalita. Normy, variační princip, metoda nejmenších čtverců, projektory. Metoda sdružených gradientů. Rotace, zrcadlení, QR rozklad a řešení soustav. Vlastní čísla a vektory, lokalizace vlastních čísel. Spektrální rozklad symetrické matice a jeho důsledky. Funkce symetrické matice, polární rozklad, singulární rozklada pseudoinverze. Jordanova forma. Kanonické tvary obecné matice, maticové funkce, aplikace. Rozšíření na nekonečnou dimenzi. Banachův a Hilbertův prostor.

Literatura

Z. Dostál: Lineární algebra, VŠB-TU Ostrava 2000.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Dostál, DSc.

Vyučující

prof. RNDr. Radim Blaheta, CSc.prof. RNDr. Zdeněk Dostál, DSc.prof. RNDr. Václav Snášel, CSc.