Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace logistických metod (ALM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ALM - Aplikace logistických metod, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude seznámen se základními úlohami, které nacházejí široké uplatnění v praktických oblastech.Studen bude schopen: - analyzovat, formulovat a řešit vybrané úlohy na reálných datech, - realizovat řešení úloh ve výpočetním prostředí MS Excel, - realizovat řešení úloh v profesionálním optimalizačním nástroji Xpress-Ive.

Osnova

OSNOVA1. Význam logistických metod jako nástroje pro podporu rozhodování.1.1 Úvodní vhled do problematiky: - vymezení logistiky, - význam aplikací logistických metod v praktických oblastech.1.2 Metody používané v logistice: - rozdělení metod: - - exaktní: statistické, metody operační analýzy, simulační, prognostické. - - heuristické: expertní systémy, metody tvořivého myšlení.1.3 Teoretický popis jednotlivých metod s odkazem na budoucí aplikace v praktických oblastech.2. Aplikace logistických metod v oblasti nákupu, zásobování a skladování.2.1 Role nákupu, zásobování a skladování.2.2 Výběr dodavatelů a jejich hodnocení: - ABC analýza, - vícekriteriální rozhodování.2.3 Řízení zásob.2.4 Modely řízení zásob: - statické modely teorie zásob, - dynamické modely teorie zásob.2.5 Optimalizace v podmínkách nákupu, zásobování a skladování: - optimální umístění skladu, - optimální využití ložné plochy.3. Aplikace logistických metod v oblasti dopravy.3.1 Doprava a přeprava.3.2 Formulace dopravních úloh: - dopravní úlohy s přebytkem kapacit, - dopravní úlohy s přebytkem požadavků, - dopravní úlohy s kontejnery.3.3 Trasovací úlohy: - úlohy zaměřené na obsluhu (vrcholu), - úlohy zaměřené na obsluhu (hrany).3.4 Matematické modely dopravních úloh.4. Aplikace logistických metod v oblasti distribuce.4.1 Distribuční systémy: - druhy distribučních systémů, - struktura distribučních systémů, - funkce distribučních systémů, - formulace úloh v distribučních systémech.4.2 Matematické modely distribučních systémů.4.3 Neurčitost v modelech distribučního systému.5. Aplikace logistických metod v oblasti řízení a rozhodování.5.1 Uplatnění a význam logistických metod v řízení a rozhodování a při obsluze zákazníka.5.2 Základní pojmy z teorie hromadné obsluhy (teorie front).5.3 Základní systémy teorie hromadné obsluhy (teorie front): - systém hromadné obsluhy bez fronty, - systém hromadné obsluhy s omezenou frontou, - systém hromadné obsluhy s nekonečnou frontou.5.4 Metody síťové analýzy: - metoda kritické cesty, - Ganttův diagram.5.5 Material requirement planning.6. Aplikace prognostických metod v praktických oblastech.6.1 Význam prognózování.6.2 Základní pojmy z prognostiky.6.3 Metody a druhy prognóz.6.4 Prognostické modely: - metoda klouzavých průměrů, - časové řady, - regresní modely.

Literatura

[1] CHRISTOPHER, M. Logistika v marketingu. 1st ed. Praha: Management Press, 2000. ISBN 80-7261-007-4 .[2] SIXTA, J., ŽIŽKA, M. Logistika - používané metody. 1 vyd. Brno: Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2563-2 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Bc. Petr Kozel, Ph.D.

Vyučující

Ing. Bc. Petr Kozel, Ph.D.