Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná mineralogie a petrografie (AMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AMP - Aplikovaná mineralogie a petrografie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je znalost a pochopení možností a procesů průmyslového využití významných minerálů a hornin.Studenti by se měli naučit analyzovat problém, kombinovat teoretické znalosti s praktickým využitím.Sumarizovat získané vědomosti a znalosti.Interpretovat poznatky z hlediska řešení problémů praxe zobecňovat vytvořené závěry.

Osnova

· Přírodní a syntetické minerální fáze s ohledem na jejich možnosti využití v průmyslových odvětvích. Vztah mezi užitnou vlastností a fyzikálními a chemickými vlastnostmi minerálních fází. · Fyzikální a chemické vlastnosti nesilikátových průmyslových minerálů.· Fyzikální a chemické vlastnosti silikátových průmyslových minerálů.· Syntetické minerální fáze a jejich rostoucí význam při využití v průmyslových odvětvích (boridy, nitridy, karbidy, atd.)· Technické využití hornin ve stavebním průmyslu. Kriteria pro posouzení drceného kameniva, surovin a výrobků hrubé a ušlechtilé hornické výroby.· Primární a druhotné suroviny pro sklářský a keramický průmysl na bázi jílových minerálů.· Petrositaly jako významná součást sklokeramiky. Primární a druhotné surovinové zdroje.· Antropogenní uloženiny (průmyslové velkoobjemové odpady) jako zdroj netradičních surovin.· Produkty po spalování uhlí (popílky, popely a energosádrovec) jako druhotné suroviny v cementářském a stavebním průmyslu. Popílky jako potenciální zdroj hliníku a vybrané skupiny kovů.· Velkoobjemové odpady z hutního průmyslu jako významné druhotné suroviny pro získávání železa, zinku, kadmia atd. Vysokopecní strusky surovina pro cementářský průmysl, stavební průmysl a sklokeramiku

Literatura

Konta, J. Keramické a sklářské suroviny. Vydav. UK, Praha, 1982.Kužvart, M.: Ložiska nerudních surovin. ACADEMIA, Praha, 1984.Hanykýř, V., Kutzendorfer, J. Technologie keramiky. Vega s. r. o., Hradec Králové, 2002.Dopita, M., Havlena,V., Pešek, J. Ložiska fosilních paliv. SNTL - Nakladatelství technické literatury, Praha, 1985.Kudělásková, M. Systematický přehled metamorfovaných hornin Vysoká škola báňská, Ostrava, 1991.Kudělásková, M. Petrologie – sedimenty. Vysoká škola báňská, Ostrava, 1988.Kudělásková, M. Petrografické praktikum : klasifikace vyvřelých hornin. Vysoká škola báňská, Ostrava, 1991.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vladimír Slivka, CSc., dr.h.c.

Vyučující

Ing. Tomáš Daněk, Ph.D.Ing. Jiří Mališ, Ph.D.Ing. Lenka Petrušková, Ph.D.prof. Ing. Vladimír Slivka, CSc., dr.h.c.