Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie (AN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AN - Anatomie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení se se stavbou základních orgánových soustav v rámci přednášek a cvičení, kde jsou teoretické znalostiověřovány studiem schématických obrazů a pomůcek. Do programu je zařazeno pitevní cvičení s demonstrací orgánovýchsoustav.

Osnova

Přednášky:1.ÚVOD DO ANATOMIEZařazení anatomie do systému přírodních a biologických věd.Metody anatomie, pojmy - morfologie , cytologie, histologie, anatomie soustavná, topografická, chirurgická, rentgenologická,plastická, antropologická a srovnávací, embryologie. 2.POHYBOVÝ SYSTÉMAnatomie pohybového sytému se zaměřením na kostru, obecnou artrologii a obecnou myologii. 3.POHYBOVÝ SYSTÉMSpeciální myologie je zaměřena na jednotlivé svalové skupiny.4.KREVNÍ OBĚH A KREVSrdce. Dutiny srdeční, převodní systém srdeční, skelet srdeční, cévní zásobení a inervace srdce. Poloha srdce,konfigurace srdečního stínu, malý a velký krevní oběh.5.DEMONSTRACE NEKROPTICKÉHO MATERIÁLU (1 hodina cvičení) DÝCHACÍ SYSTÉMHorní cesty dýchací - nos, dutina nosní, vedlejší dutiny nosní. Dolní cesty dýchací - hrtan, podklad hrtanu, základnísvaty a vazy, dutina hrtanová, průdušnice a průdušky. Plíce. Tvar, rozdělení, bronchopulmonální segmenty. Stavba plic, oběh krve v plicích, mechanismus dýchání, mediastinum.6.TRÁVICÍ SYSTÉMDutina ústní, zuby, tvrdé a měkké patro, jazyk, mandle patrová. Hltan, rozdělení dutiny hltanové, stavba stěny.Jícen, žaludek. Jícen - stavba, průběh, cévní zásobení. Žaludek - zevní tvar, stavba stěny, topografie, cévní anervové zásobení.Střevo. Střevo tenké - dvanáctník, lačník, kyčelník, stavba stěny, cévní a nervové zásobení. Střevo tlusté - slepéstřevo, tračník, konečník, stavba, topografické vztahy, cévní a nervové zásobení.7.MOČOVÝ SYSTÉM.Ledvina - tvar a stavba, krevní cévy ledvin a obaly. Vývodové cesty močové. 8.POHLAVNÍ SYSTÉMPohlavní ústrojí mužské9.POHLAVNÍ SYSTÉMPohlavní ústrojí ženské10.NERVOVÝ SYSTÉMMícha páteřní, šedá a bílá hmota, reflexní oblouk, obaly míchy.Kmen mozkový, prodloužená mícha a mozeček.11.NERVOVÝ SYSTÉMStřední mozek a mezimozek, bazální ganglia. 12.NERVOVÝ SYSTÉMKora mozková. Rozdělení a gyrifikace, periferní nervstvo, nervy cerebrospinální, nervy vegetativní.13.ENDOKRINNÍ SYSTÉM.14.KOŽNÍ SYSTÉM. MLÉČNÁ ŽLÁZA.

Literatura

1. Borovanský L. : Soustavná anatomie člověka, I.a II. díl, Praha 19672. Čihák R. : Anatomie, I.- III. díl, Praha 19973. Schumacher G.-H. : Anatómia pre stomatologov, I. a II.díl,4. Petrovický P. a spol. : Anatomie systematická, topografická a klinická / skripta /, Praha 19955. Dokládal, Páč : Anatomie člověka, I. díl - Pohybový systém / skripta /, Brno 19916. Malinovský L. : Základy systematické anatomie člověka, II. díl - Nauka o vnitřních orgánech, Praha 19867. Holibková, Laichman : Přehled anatomie člověka, UP Olomouc 1996

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Mudr. Jaroslav Horáček, CSc.

Vyučující

doc. Mudr. František Dorko, CSc.doc. Mudr. Jaroslav Horáček, CSc.Mgr. Markéta Skalná, Ph.D.