Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní a obnovitelné zdroje energie (AOZE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AOZE1 - Alternativní a obnovitelné zdroje energie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti získají základní informace v oblasti využívání sluneční, vodní a větrné energie, biomasy a využívání nízkopotenciálního tepla pomocí tepelných čerpadel. V rámci předmětu je také věnována pozornost alternativním zdrojům energie jako jsou palivové články, termoelektrické generátory ap.

Osnova

1 Energie: druhy, zdroje, přeměny, posuzování. 2) Exergie a anergie. Vyhodnocovací diagramy. 3) Energetika, spotřeba a zásoby energie, odpadní energie.Odpadní teplo. 4) Sdružená a oddělená výroba tepla a elektřiny.5) Využívání nízkopotenciálního tepla přírodních hmot pomocí tepelných čerpadel.6) Sluneční energie.7) Fototermická a fotovoltaická konverze.8) Vodní energie, vodní elektrárny. 9) Vodní turbíny. Slapové elektrárny.10) Větrná energie. 11) Geotermální energie. 12) Energetické využívání biomasy. 13) Palivové články. Vodíková energetika.14) Magnetodynamická přeměna energie. Termoemisní a termoelektrické generátory.

Literatura

KAMINSKÝ, J.; VRTEK, M. Obnovitelné zdroje energie. Ostrava : VŠB-TU Ostrava, 1998. 102 s. ISBN 80-7078-445-8 .Alternativně:KAMINSKÝ, J.; VRTEK, M. Obnovitelné a alternativní zdroje energie. Interní učební texty [online]. Ostrava : VŠB-TU,2002. 141 s. Portable Document Format. Dostupný na WWW: <http://www1.vsb.cz/ke/vyuka/vrt/AOZE/Bc-AOZE1/Skripta.pdf>.(neveřejný přístup)

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Mojmír Vrtek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Mojmír Vrtek, Ph.D.