Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní a obnov.zdroje energie III (AOZE3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AOZE3 - Alternativní a obnov.zdroje energie III, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je určen pro studijní obor Energetické stroje a zařízení, specializace „Průmyslová energetika“ a „Alternativníenergie a technika prostředí“.Posluchači získají znalosti o současném stavu, možnostech a perspektivách využívání vodní a větrné energie v ČR a ve světě, jsou zdůrazňovány klady a zápory daných technologií v kontextujejich vlivu na životní prostředí, elektroenergetickou soustavu atd. Cílem pak je základní orientace studenta vdané problematice, znalosti pak jsou podkladem rozvíjení schopnosti studenta pro určování vhodných aplikací těchtoobnovitelných zdrojů v dané oblasti. Jsou probírány teoretické základy přeměn energii na rotoru vodních turbín a rotorů větrných elektráren, účinnost transformace energií a základní parametry provozu, poznatky z přednášekpak jsou aplikovány ve cvičeních ve výpočtech základních parametrů vybraných strojů. Studenti získají základní přehled o historickém vývoji a současném stavu daných technologií, tyto znalosti pakjsou základem pro orientaci nutné při návrhu výstavby, optimalizace daných technologií. Studenti získají dovednosti spojené se stanovením ročního energetického zisku vodních a větrných elektráren v danýchlokalitách, aplikací poznatků z přednášek a cvičení budou studenti schopni provézt energetický audit stávajícíhozařízení nebo návrh a energetické hodnocení předpokládané výstavby v zadaných podmínkách dané energetické jednotky.

Osnova

1. Vodní a větrná energie – charakteristika.2. Vodní energie. Energie vody v přírodě, možnosti využití hydroenergetického potenciálu.3. Hrubý, technicky využitelný potenciál, odtoková křivka4. Základní typy vodních elektráren, místo v elektroenergetické soustavě.5. Vodní turbíny - základy teorie.6. Peltonova, Francisova, Deriazova, Kaplanova turbína, konstrukce,7. Vodní turbíny - charakteristiky, regulace vodních turbín, teorie podobnosti .8. Vodní elektrárny.9. Využití energie moří.10. Větrná energie. Vlastnosti větru, využitelný potenciál.11. Větrné rotory - základy teorie odporové a aerodynamické.12. Základní charakteristiky větrných elektráren, regulace.13. Větrné elektrárny, základní parametry, rozdělení, konstrukce

Literatura

ŠTOLL, Č.; KRATOCHVÍL, S.; HOLATA, M. Využití vodní energie. Praha: SNTL, 1977. 612 s.KMINIAK, P. Vodné mikroelektrárne. 1. vyd. Bratislava: ALFA, 1990. ISBN 80-05-00771-X.GABRIEL, P.;ČIHÁK, F.; KALANDRA, P. Malé vodní elektrárny. Praha : ČVUT, 1998. ISBN 80-01-01812-1 .RYCHETNÍK, V. Větrné motory, Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 1996. 61 s. ISBN 80-7078-281-1RYCHETNÍK V.; PAVELKA, J.; JANOUŠEK, J. Větrné motory a elektrárny. Vyd. 1. - Praha : České vysoké učení technické, 1997. - 199 s. ISBN 80-01-01563-7 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Zbyszek Szeliga, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zbyszek Szeliga, Ph.D.