Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná mechanika (APLME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu APLME - Aplikovaná mechanika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti získají rozšířené znalosti zákonitostí pohybu hmotných objektů v závislosti na působících silách, zejménazákonitosti složitých pohybů tělesa, mechanismů. Zvláštní důraz je kladen na problematiku kmitání.Studenti pochopí způsoby řešení dynamiky pohybu těles a mechanismů a rovněž kmitání.Studenti se naučí aplikovat získané vědomosti na řešení konkrétních technických problémů.Studenti se naučí analyzovat stav mechanické soustavy z hlediska pohybu.Studenti se naučí kategorizovat problémy, související s dynamikou, navrhovat jejich řešení, formulovat a vyvíjetnástroje k jejich řešení.Studenti se naučí zhodnotit charakter technického problému, rozhodovat o jeho řešení, doporučit, vysvětlit a obhajovatsvé návrhy, predikovat chování mechanického systému po zásahu.

Osnova

1. Rekapitulace dosavadních znalostí z mechaniky. Typy pohybů tělesa. Posuvný a rotační pohyb tělesa.2. Obecný rovinný pohyb tělesa. Všeobecné poznatky. Kinematická geometrie. Pólová konstrukce. Valení bez prokluzu.3. Obecný rovinný pohyb tělesa. Analytické řešení. Základní rozklad na posuv a rotaci.4. Obecný rovinný pohyb tělesa - dynamika. Teorie současných pohybů. Coriolisovo zrychlení, Résalovo úhlové zrychlení.5. Šroubový pohyb, kinematika a dynamika.6. Sférický pohyb, kinematické vztahy.7. Sférický pohyb, dynamika, obecný prostorový pohyb.8. Mechanismy - klasifikace.9. Mechanismy s konstantním a proměnným převodem - rekapitulace.10. Kinematika a dynamika mechanismů s proměnným převodem.11. Vlastní a vynucené kmitání hmotného bodu s jedním stupněm volnosti.12. Kmitání při rotačním pohybu.13. Kmitání mechanismů.14. Kmitání s více stupni volnosti.Otázky ke zkoušce.1. Dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d'Alembertův princip.2. Zákony o změně.3. Posuvný pohyb, kinematika a dynamika.4. Rotační pohyb, kinematika a dynamika.5. Rotační pohyb, prostorová soustava doplňkových účinků, výpočet reakcí.6. Obecný rovinný pohyb, analytické řešení kinematiky.7. Obecný rovinný pohyb, kinematická geometrie, střed křivosti trajektorie.8. Obecný rovinný pohyb, řešení kinematiky základním rozkladem.9. Obecný rovinný pohyb, teorie současných pohybů.10. Obecný rovinný pohyb, dynamika, pohybová rovnice, kinetická energie.11. Sférický pohyb, kinematika a dynamika.12. Šroubový pohyb, kinematika a dynamika.13. Mechanismy, klasifikace, vazby, typy mechanismů.14. Mechanismy s konstantním a proměnným převodem, kinematika.15. Mechanismy, dynamika, metoda uvolňování.16. Mechanismy, dynamika, metoda redukce.17. Vlastní kmitání s 1 stupněm volnosti.18. Skládání pružin, ohybové kmitání.19. Kmitání při působení konstantní vnější síly.20. Vynucené kmitání, buzené harmonicky proměnnou budící silou.21. Přenos síly do základu, amplitudová a fázová charakteristika.22. Vynucené kmitání, buzené odstředivou silou, amplitudová charakteristika.23. Tuhost hydraulického systému.24. Kmitání při rotačním pohybu, torzní tuhost.25. Kmitání s více stupni volnosti, charakteristiky systému (bez matematického odvození).

Literatura

Brousil J., Slavík J., Zeman V. : Dynamika. SNTL/ALFA, Praha 1989.Juliš K., Brepta R. : Mechanika, II. díl, Dynamika. Technický průvodce, sv. 66. SNTL, Praha 1987.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Podešva, Ph.D.

Vyučující

Ing. Milada Hlaváčková, Ph.D.prof. Ing. Petr Horyl, CSc., dr.h.c.Ing. Pavel Maršálekdoc. Ing. Jiří Podešva, Ph.D.Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D.prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc.