Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algoritmizace prostorových úloh (APU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu APU - Algoritmizace prostorových úloh, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět má za cíl seznámit studenty s předmětem, postupy a metodami algoritmizace prostorvých úloh. Cílem je pochopita být schopen vysvětlit a prakticky aplikovat základní algoritmy a skládat z nich složitější úlohy pro řešení komplexníchprostorových úloh.

Osnova

Pojem algoritmu, význam algoritmizace prostorových úloh v geoinformatice, požadavky na algoritmus, způsoby zápisualgoritmu, vytváření algoritmů, vývojový diagram.Vektorová data – průsečík linií, bod v polygonu, průsečík polygonu s linií, překryvné operace s polygony, vzdálenostbodu od linie/polygonu, Thiessenovy polygony.Generalizace linií. Grafy – reprezentace grafů, prohledávání do hloubky, prohledávání do šířky.Dijkstrův algoritmus - hledání nejkratší cesty v grafu. Interpolační metody.Rastrová data – práce s georeferencovaným rastrovým obrazem – obrazové vs. mapové souřadnice, zjištění hodnotyobrazového bodu na zadané souřadnici, afinní transformace.Reklasifikace rastrového obrazu, překryvné operace, mapová algebra, filtrování.Histogram rastrového obrazu – výpočet základních statistických charakteristik.

Literatura

Orlík, A.: Aplgoritmizace prostorových úloh. Skripta VŠB-TU Ostrava, 2006. 64 str.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Rapant, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Rapant, CSc.