Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algoritmy pro rozsáhlá data (ARD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARD - Algoritmy pro rozsáhlá data, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Při řešení výzkumných i praktických úloh vzniká často problém s vyhodnocením a interpretací rozssáhlých dat, kteréposkytujínaměřená či evidovaná data z praxe. Metody analýzy dat seznamují studentys řadou matematických, statistických a logických metod pro řešení této třídy výzkumných i praktických problémů.Studenti jsou dále informováni je o některých programových balících pro řešení těchto úloh.

Osnova

Přednášky:1) Modelování v rozsáhlých datech2) Detekce chování3) Metrické vlastnosti rozsáhlých dat4) Topologické vlastnosti rozsáhlých dat5) Metody redukce dimenze6) Analýza logů7) Vizualizace dat8) Shlukování na velkých datech 9) Strojové učení10) NoSQL databáze11) Grafové databáze12) Perspektivy zpracování rozsáhlých datCvičení na počítačové učebně:1) Příklady rozsáhlých dat a jejich modelování2) Procvičení algoritmů pro detekci chování3) Příklady metrických vlastností rozsáhlých dat4) Příklady topologických vlastností rozsáhlých dat5) Procvičení algoritmů pro redukci dimenze6) Příklady použití analýzy logů7) Procvičení algoritmů pro vizualizace dat8) Procvičení algoritmů pro shlukování na velkých datech 9) Procvičení algoritmů pro strojové učení10) Příklady NoSQL databází11) Příklady grafových databází12) Ukázky a příklady pokročilých metod pro zpracování rozsáhlých dat

Literatura

Fatos Xhafa, Leonard Barolli, Admir Barolli, Petraq Papajorgji.Modeling and Processing for Next-Generation Big-DataTechnologies: With Applications and Case Studies. Springer 2014.Robinson, Ian; Webber, Jim; Eifrem, Emil.Graph Databases. O'Reilly Media. 2014.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Václav Snášel, CSc.

Vyučující

Ing. Petr BučekIng. Michal Prílepokprof. RNDr. Václav Snášel, CSc.