Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Automatizované systémy projektování (ASP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASP - Automatizované systémy projektování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Shrnutí a definice programových prostředků a metod pro informační systémy a projektování. Na základě pochopeníprincipů popsat a navrhnou základní projekt v oblasti hornictví.

Osnova

1. Geoinformační technologie,. Definice pojmu GIS. Data, prostorová data, geodata.2. Geoprvky, složky popisu geoprvku., geometrická složka popisu . 3. Struktura aplikace GIS, obecné zákonitosti plánování a zavádění GIS.4. Prostředí pro realizaci GIS v hornické praxi5. Souřadných soustav mapových děl, transformace v GIS6. Zdroje geovědních dat a jejich formát.7. Metody sběru prostorových dat8. Základní přehled o datech dostupných na trhu.9. Prezentace dat v GIS10. Základní geostatické výpočty 11. Digitální modely terénu příklady modelů 12. Dálkový průzkum Země.13. Analýza dat v GIS pro oblast surovinového průmyslu.14. Možnosti vizualizace v GIS.Cvičení: seznámení s prostředím Autoca Map, základní vztahy, pořízení a zpracování dat, postupy vytváření aplikaceGIS se zaměřením na obnovu krajiny.Vypracování semestrálního projektu.

Literatura

Tuček, J. GIS Principy a praxe, Praha: Computer Press.Neustupa, Z. Aplikace informačních technologií pro modelování a tvorbu krajiny po hornické činnosti, VŠB-TUO, 2006, 186 str, Pc545edock.vsb.cz/texty/hab.pdfRapant, P. Geoinformatika a geoinformační technologie. VŠB-TU Ostrava, 2006.500 str. ISBN 80-248-1264-9 . http://gis.vsb.cz/rapant/Publikace/Knihy/GI_GIT.pdf.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr.Ing. Zdeněk Neustupa

Vyučující

doc. Dr.Ing. Zdeněk Neustupa