Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Automatizační technika (AT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AT - Automatizační technika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět představuje širší aplikační základ bakalářského studia v oblasti technických a programových prostředkůsystémů řízení a jejich aplikace.Obsahuje rozbor měřicích a řídicích systémů z pohledu jejich přístrojové realizace,využití PC pro jejich nastavení a monitorování.

Osnova

1. Seznámení s problematikou a obsahem studovaného předmětu. Systémy řízení, měřicí obvod, regulační a řídicí obvod,řídicí a diagnostický systém.2. Statické vlastnosti členů měřicích a řídicích obvodů (statická charakteristika, citlivost, přesnost, spolehlivost).Nejistoty (chyby) měření - (druhy, vlastnosti, výpočet, příklady). Dynamické vlastnosti členů řídicích obvodů (přechodováa frekvenční charakteristika, dynamická chyba, identifikace dynamických vlastností).3. Principy snímačů - příklady pasivních snímačů: odporové, kapacitní, fotoelektrické, indukční, ... . Měřicí avyhodnocovací obvody pro zpracování signálů ze snímačů.4. Snímače, senzory, čidla a převodníky (struktura, vlastnosti, rozdělení). Pasivní a aktivní snímače - rozdělení,vlastnosti, příklady aktivních snímačů (termoelektrické, fotoelektrické, piezoelektrické, indukční,...).5. Měření mechanicko-silových statických a dynamických veličin (poloha, rozměr, posunutí, otáčky, rychlost, zrychlení,síla, chvění).6. Měření tepelných veličin a tepla (principy, vlastnosti, kontaktní a bezkontaktní snímače, provedení, aplikace).7. Měření tlaků a průtoků plynů a kapalin, výšky hladiny kapalin a sypkých materiálů a ostatních vybraných veličin.8. Akční členy.9. Řídicí systémy PLC, regulátory, IPC, SCADA/MMI systémy.

Literatura

ĎAĎO, S. & KREIDL, M. Senzory a měřicí obvody. Praha : Vydavatelství ČVUT 1999. 315 s.MARTÍNEK, R. Senzory v průmyslové praxi. Praha: Vydavatelství BEN, 2004. 200 s. ISBN 80-7300-114-4 .NOVÁK, P. Mobilní roboty – pohony, senzory, řízení. Praha: vydavatelství BEN, 2005. 248 s. ISBN80-7300-141-1 FARANA, R., SMUTNÝ, L., VÍTEČEK, A. & VÍTEČKOVÁ, M. Zpracování závěrečných prací z oblasti automatizace a informatiky.Ostrava: VŠB-TUO, 2004. 1. vydání. 116 str. ISBN 80-248-0557-X

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jiří Tůma, CSc.

Vyučující

Ing. Miroslav PawlenkaIng. Jaromír Škuta, Ph.D.