Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Audit v účetnictví (AU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AU - Audit v účetnictví, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Charakterizovat význam ověření účetní závěrky a výroční zprávy auditorem. 2. Popsat cíle auditu, uživatele, profil auditora, komunikaci auditora s účetní jednotkou.3. Vysvětlit proces auditu a jeho jednotlivé fáze.4. Řešit případové studie a testy.5. Vyhodnotit výsledky auditu.

Osnova

1. Charakteristika auditu a jeho význam - rozdělení auditu podle různých hledisek, - externí a interní audit a jejich vzájemné vazby, - pojetí a jednotlivé definice auditu, - audit účetnictví.2. Historie auditu a právní úprava auditorské činnosti v ČR - zákon č. 93/2009 Sb., o auditorech, ve znění pozdějších předpisů, - předpoklady pro poskytování auditorských služeb, - auditorská zkouška, - způsob poskytování auditorských služeb, - práva a povinnosti auditorů a auditorských společností, - Komora auditorů ČR (funkce a přehled činností zajišťovaných Komorou auditorů ČR) - Rada pro veřejný dohled nad auditem, Výbor pro audit, Subjekty veřejného zájmu.3. Profil osobnosti auditora - etický kodex auditora, - zachování etických pravidel při veškeré činnosti, - objektivita auditora a řádná péče při výkonu činnosti, - odborná kvalifikace auditora a její udržování, - dodržování práva a auditorských standardů a profesních předpisů, - mlčenlivost auditora o věcech zjištěných při výkonu činnosti, - nezávislost auditora, - omezení v dalších činnostech auditora, - způsoby propagace a získávání klientů, - vztahy k ostatním auditorům, - odměna za práci auditora.4. Přehled mezinárodních auditorských standardů a jejich aplikace při ověření účetní závěrky a výroční zprávy.5. Příprava podkladů pro auditorské ověření účetní závěrky a výroční zprávy - účetní závěrka (rozvaha, výkaz zisku a ztráty a příloha) a výroční zpráva, - účetní písemnosti, dokumentace a ostatní podklady.6. Proces auditu a jeho jednotlivé fáze - jednotlivé fáze auditu a specifické postupy auditora při auditorském ověření účetní závěrky a výroční zprávy.7. Zpráva auditora a výrok auditora - závěrečné vyhodnocení auditované účetní jednotky auditorem, - náležitosti zprávy auditora a typy výroku auditora, - komunikace auditora s účetní jednotkou.

Literatura

HAKALOVÁ, Jana. Účetní závěrka a auditing. 1. vyd. Brno: Tribun EU, 2010. 146 s. ISBN 978-80-7399-144-9 .KRÁLÍČEK, Vladimír. Zákon o auditorech. Komentář. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer ČR, a.s. 2009. 140 s. ISBN 978-80-7357-464-2 .MÜLLEROVÁ, Libuše. Auditing pro manažery aneb proč a jak se ověřuje účetní závěrka. 2. vyd. Praha: ASPI, 2014.176 s. ISBN 978-80-7357-988-3 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jana Hakalová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Hakalová, Ph.D.