Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná umělá inteligence (AUI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUI - Aplikovaná umělá inteligence, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je navázat na pokročilé znalosti z oblasti teorie automatického řízení a teorie systémů a na základníznalosti z oblasti umělé inteligence. Tyto znalosti dále rozvinout pro aplikační oblasti řešení úloh, plánováníúloh, dokazování vět, induktivního učení neuronových sítí až k aplikaci evolučních metod a algoritmů a uměléhoživota.

Osnova

Kořeny UI, základní směryMetody reprezentace a zpracování znalostí, znalostní systémyKvalitativní modelování, plánovací systémyExpertní systémy, sémantické sítě, rámce, pravidlové a inferenční sítěVyhledávání znalostí a dat z databázíFuzzy systémy a jejich aplikaceUmělé neuronové sítě, model neuronu, algoritmus zpětného šíření, struktury ANN Aplikace umělých neuronových sítí Strojové učení a učící se systémy, učení s učitelem a bez učiteleRozpoznávání a počítačové vidění, příznaky, struktury, počítačové vidění, vizualizaceUmělý život, systém SWARM, bio-kybernetikaVirtuální realita, jazyky VR, aplikace VREvoluční systémy a algoritmy, genetické algoritmyAplikace umělé inteligence v průmyslu a oblasti kybernetických systémů.

Literatura

Jiroušek,R. : Metody reprezentace a zpracování znalostí v umělé inteligenci. VŠE Praha, 1995Mařík,V. a kol. : Umělá inteligence I. Academia Praha, 1993Pokorný,M.: Řídící systémy se znalostní bází. Skripta VŠB-TU Ostrava, 1995Vondrák,I..: Umělá inteligence a neuronové sítě. Skripta VŠB-TU Ostrava, 19946) http://alife.tuke.sk/

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Michal Řepka, Ph.D.

Vyučující

doc. Dr. Ing. Vladimír KeboIng. Michal Řepka, Ph.D.