Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Automatizace úpraven (Aut.Ú)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Aut.Ú - Automatizace úpraven, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznamit posluchače se základními aplikacemi automatizace při řízení úpravnických technologií.Předmět navazuje ze znalosti z oblasti teorie automatického řízení a úpravnictví a rozvíjí je na příkladech automatizaceúpraven surovin, čističky odpadních vod a využití rozdružovacích technologií. V závěru jsou studenti seznámenis využitím lingvistických modelů a netradičními metodami řízení technologických procesů.

Osnova

Technologické celky úpraven, úpravna jako kybernetický systém, automatizace úpravnických procesů, snímače a senzoryv úpravnách.Identifikace a modelování technologických uzlů úpravnických procesů.Automatizace třídíren a drtíren.Automatizace úpravy uhlí v těžkokapalinových rozdružovačích a sazečkách.Automatizace flotace a filtrace.Automatizace homogenizace a expedice praných produktů. Automatizace pomocných provozů.Využití počítačů v ASŘ TP, PLC řídící systémy, ASŘ úpravny uhlí Dolu Darkov.Procesy čištění odpadních vod, řídicí smyčky čističky odpadních vod.SCADA systémy a jejich aplikace v úpravnách, InTouchHierarchické a distribuované řídicí systémy a jejich aplikace v oblasti úpraven.Měření technologických parametrů a neelektrických veličin v úpravnických procesech.Lingvistické modely a netradiční metody řízení technologických procesů.

Literatura

[1] Cierpisz, S. a kol.: Komputerowe modele symulacyjne przebiegu procesov wzbocania wegla. Politechnika Slaska,Gliwicw, 2003 – 160 s, ISBN 83-7335-103-5 [2] Skalka, B. : Automatizace hlubinných dolů a úpraven. SNTL Praha, 1970.[3] Strakoš, V. : Automatizace technického zabezpečení výroby. Skripta VŠB Ostrava, 1993.[4] Miluše Vítečková, Antonín Víteček.: Základy automatické regulace 1. vyd.. – Ostrava, VŠB - Technická univerzita Ostrava, 2006 - 198 s. : il. ISBN 80-248-1068-9

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Vladimír Kebo

Vyučující

Ing. Roman Danel, Ph.D.doc. Dr. Ing. Vladimír Kebo