Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algoritmy vykonávání dotazů (AVD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AVD - Algoritmy vykonávání dotazů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět se bude zaměřovat zejména na algoritmy, které se používají pro řešení určitých typů dotazů v databázích.Jedná se jak o běžné OLTP databáze, tak o specializované databáze jako prostorové, grafové nebo XML databáze. Předmětse bude věnovat i fyzické reprezentaci dat, jelikož se jedná nedílnou součástí těchto algoritmů.

Osnova

Obsah přednášek:1. Principy vykonávání dotazů v relačních databázích - plány dotazů a přepisy plánů2. Základní algoritmy v relačních databázích - spojení relací (algoritmy a datové struktury), třídění a vlastnostitěchto algoritmů v relačních databázích3. Cenová optimalizace - histogramy, cenový model4. Shrnutí kroků při vykonávání dotazů - komplexní příklady5. Prostorové dotazy - rozsahové dotazy, top-k nejbližších sousedů6. Prostorové dotazy - datové struktury7. XML databáze - větvené dotazy a dotazy cest8. XML databáze - holistické spojení pro větvené dotazy9. Grafové databáze - nejkratší vzdálenost, index centrality10. Jak ovlivňuje algoritmy prostředí ve které je vykonáváme - L2 cache, paralelizace11. Jak ovlivňuje algoritmy prostředí ve které je vykonáváme - perzistentní úložiště, podpora ACID12. Aproximace a Bloom filtryCvičení budou probíhat na počítačové učebně. Obsah cvičení:1. Zobrazování a správné čtení plánů dotazů u relační databáze2. Změna plánů při změně fyzické struktury databáze3. Vliv statistik na plány dotazů4. Procvičení komplexnějších příkladů5. Test ověřující schopnost správně interpretovat plán dotazu6. Provádění prostorových dotazů7. Indexy a algoritmy pro XML databáze8. Základní typy dotazů v grafových databázích9. Aproximace dotazů na index centrality10. Optimalizace předchozích typů dotazů s ohledem na prostředí11. Zapojení bloom filtrů do úkolů řešených v předchozích cvičeních12. Test ověřující znalosti ohleně provádění nerelačních typů dotazů

Literatura

1. M.Krátký, R.Bača. Databázové systémy, http://dbedu.cs.vsb.cz/SubPages/Courses/Course.aspx?course=book

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Radim Bača, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radim Bača, Ph.D.