Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Adaptivní webové systémy (AWS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AWS - Adaptivní webové systémy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se s principy a technologiemi adaptivního a sémantického webu a prakticky testovat/vytvořit obsah, anotace,případně implementovat určené algoritmy či techniky personalizace a adaptace v prostředí experimentálního adaptivníhosystému, implementace v jazycích Java a C#.Přednášky:1. Úvod do problematiky adaptivního webu.2. Modely, modelování a základní pojmy.3. Analýza linků, statické a dynamické algoritmy ohodnocení stránek.4. Model uživatele v adaptivních webových systémech a adaptivní výukových systémech.5. Profil uživatele a personalizace.6. Sběr dat a předzpracování textů v přirozeném jazyce.7. Vytěžování dat pro personalizaci webu.8. Modelování dokumentů.9. Personalizace a vyhledávání na webu.10. Adaptivní navigace.11. Filtrovací a doporučovací systémy.12. Doporučování založené na obsahu a případově založené doporučování.13. Adaptivní prezentace obsahu webu.Cvičení:Náplní cvičení je praktická práce s funkčním prototypem adaptivního webového systému XAPOS. Konkrétně s transformacemivstupů a výstupů do/z interního formátu XAPOSu, práce s ontologiemi pomocí nástrojů pro jazyk OWL (například Protege).Analýza a úprava modulů XAPOSu, který je dostupný ve zdrojovém tvaru arg.vsb.cz/XAPOS/1. Úvod do problematiky adaptivního webu.2. Modely, modelování a základní pojmy.3. Analýza linků, statické a dynamické algoritmy ohodnocení stránek.4. Model uživatele v adaptivních webových systémech a adaptivní výukových systémech.5. Profil uživatele a personalizace.6. Sběr dat a předzpracování textů v přirozeném jazyce.7. Vytěžování dat pro personalizaci webu.8. Modelování dokumentů.9. Personalizace a vyhledávání na webu.10. Adaptivní navigace.11. Filtrovací a doporučovací systémy.12. Doporučování založené na obsahu a případově založené doporučování.13. Adaptivní prezentace obsahu webu.

Osnova

Přednášky:1. Úvod do problematiky adaptivního webu, modely, modelování a základní pojmy.2. Analýza linků, statické a dynamické algoritmy ohodnocení stránek.3. Model, profil a personalizace uživatele v adaptivních webových systémech a adaptivní výukových systémech.4. Sběr dat a předzpracování textů v přirozeném jazyce.5. Vytěžování dat pro personalizaci webu a modelování dokumentů.6. Personalizace a vyhledávání na webu.7. Adaptivní navigace.8. Filtrovací a doporučovací systémy.9. Doporučování založené na obsahu a případově založené doporučování.10. Adaptivní prezentace obsahu webu.Cvičení:Náplní cvičení je praktická práce s funkčním prototypem adaptivního webového systému (pravděpodobně XAPOS). Konkrétněs transformacemi vstupů a výstupů do/z interního formátu XAPOSu, práce s ontologiemi pomocí nástrojů pro jazykOWL (například Protege). Analýza a úprava modulů XAPOSu, který je dostupný ve zdrojovém tvaru http://arg.vsb.cz/XAPOS/1. Úvod do problematiky adaptivního webu, modely, modelování a základní pojmy.2. Analýza linků, statické a dynamické algoritmy ohodnocení stránek.3. Model, profil a personalizace uživatele v adaptivních webových systémech a adaptivní výukových systémech.4. Sběr dat a předzpracování textů v přirozeném jazyce.5. Vytěžování dat pro personalizaci webu a modelování dokumentů.6. Personalizace a vyhledávání na webu.7. Adaptivní navigace.8. Filtrovací a doporučovací systémy.9. Doporučování založené na obsahu a případově založené doporučování.10. Adaptivní prezentace obsahu webu.

Literatura

Elektronické výukové materiály v LMS Moodle, http://moodle.cs.vsb.cz.Brusilovski, P., Kobsa, A., Nejdl, W., The Adaptive Web: Methods and Strategies of Web Personalization, Springer2007

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D.