Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bankovnictví a kapitálové trhy (BaKT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BaKT - Bankovnictví a kapitálové trhy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je obeznámit studenty s problematikou finančních trhů. Studenti se naučí porozumět základním principůmfungování bankovního systému a peněžních a kapitálových trhů. Absolvování předmětu studentům umožní: -pochopit centrální a komerční bankovnictví,-rozlišovat konkrétní bankovní produkty, -porovnat jednotlivé finanční zprostředkovatele,-rozumět základním druhům cenných papírů,-naučit se základům investování včetně investování kolektivního,-hodnotit situaci na českém finančním trhu a světových finančních trzích.

Osnova

Finanční systém, finanční trhy.Bankovní systém a jeho struktura v ČR a zemích EU.Historie bankovnictví, trendy vývoje bankovnictví.Fungování centrální banky a její hlavní funkce.Úloha komerčních bank, kritéria autorizace v ČR a EU, jednotná bankovní licence.Pasivní bankovní obchody.Aktivní bankovní obchody.Bilančně neutrální obchody.Podstata platebního styku a platebních systémů, nástroje bezhotovostního platebního styku.Finanční krize a její vliv na strukturu bankovního systému.Cenné papíry kapitálového trhu.Cenné papíry peněžního trhu.Analýzy cenných papírů.Finanční investování, jednotlivé druhy investic.Subjekty kapitálového trhu, burzovnictví.Primární emise cenných papírů.Kolektivní investování.Český kapitálový trh, právní základna českého kapitálového trhu.Světové finanční trhy.Současná situace na finančních trzích.

Literatura

DVOŘÁK, Petr. Komerční bankovnictví pro bankéře a klienty. 3. přeprac.vyd. Praha: Linde, 2005. 581 s. ISBN 80-7201-515-X .JÍLEK, Josef. Finanční trhy a investování. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 647 s. ISBN 978-80-247-1653-4 .VESELÁ, Jitka. Investování na kapitálových trzích. 2. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2011. 792 s.ISBN 978-80-7357-647-9 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.

Vyučující

Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.Ing. Martina Novotná, Ph.D.Ing. Josef Novotný, Ph.D.