Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bankovnictví a kapitálové trhy (BaKTk)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BaKTk - Bankovnictví a kapitálové trhy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je obeznámit studenty s problematikou finančních trhů. Studenti se naučí porozumět základním principůmfungování bankovního systému a peněžních a kapitálových trhů. Absolvování předmětu studentům umožní: -pochopit centrální a komerční bankovnictví,-rozlišovat konkrétní bankovní produkty, -porovnat jednotlivé finanční zprostředkovatele,-rozumět základním druhům cenných papírů,-naučit se základům investování včetně investování kolektivního,-hodnotit situaci na českém finančním trhu a světových finančních trzích.

Osnova

Finanční systém, finanční trhBankovní systém a jeho struktura v ČR a zemích EU, historie bankovnictví a trendy vývojeFungování centrální banky a její hlavní funkceÚloha komerčních bank, kritéria autorizace v ČR a EU, jednotná bankovní licencePasivní bankovní obchodyAktivní bankovní obchodyPodstata platebního styku a platebních systémů, nástroje bezhotovostního platebního stykuCenné papíry kapitálového trhuCenné papíry peněžního trhuFinanční investováníSubjekty finančního trhu, burzovnictví, BCPP, RM-S, Centrální depozitář CPKolektivní investováníČeský finanční trh, právní základna českého finančního trhuSvětové finanční trhy

Literatura

DVOŘÁK, Petr. Komerční bankovnictví pro bankéře a klienty. 3. přeprac.vyd. Praha: Linde, 2005. 581 s. ISBN 80-7201-515-X .JÍLEK, Josef. Finanční trhy a investování. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 647 s. ISBN 978-80-247-1653-4 .VESELÁ, Jitka. Investování na kapitálových trzích. 2. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2011. 792 s.ISBN 978-80-7357-647-9 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.

Vyučující

Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.Ing. Martina Novotná, Ph.D.Ing. Josef Novotný, Ph.D.