Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Betonové a zděné konstrukce (Bc.) (BaZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BaZK - Betonové a zděné konstrukce (Bc.), Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá po absolvování předmětu dovednosti a znalosti v následujících oblastech:- návrh a posouzení jednoduchých železobetonových nosných konstrukcí (trámový strop, schodiště, balkony, římsy,překlady);- návrh a posouzení monolitických a prefabrikovaných rámových konstrukcí, spřažené konstrukce;- zjednodušené řešení plošných konstrukcí, základových patek a pásů;- opěrné zdi, sanace a rekonstrukce základů;- navrhování a posuzování zděných konstrukcí.

Osnova

Přednášky:1. Jednoduché nosné konstrukce. Trámový strop, schodiště, balkony, římsy, překlady.2. Monolitické rámové konstrukce, jednolodní a vícelodní haly, patrové rámy.3. Montované prefabrikované konstrukce, styky a spoje, statické působení, zatěžovací a montážní stavy.4. Spřažené prefabrikované a monolitické konstrukce.5. Desky působící ve dvou směrech, zjednodušené řešení.6. Zjednodušené řešení spojitých desek a stěnových nosníků.7. Spolehlivost základové půdy a betonových základů. Druhy betonových základů.8. Navrhování patek z prostého a železového betonu. Zjednodušené řešení základových pásů.9. Opěrné a zárubní zdi. Posouzení stability a únosnosti.10. Sanace a rekonstrukce základových konstrukcí.11. Zděné konstrukce. Mechanické vlastnosti zdiva a jeho složek.12. Zděné stěny namáhané svislým zatížením. Navrhování štíhlých zděných prvků.13. Zděné konstrukce namáhané smykem a ohybem.14. Shrnutí látky, příklady ke zkoušce, test.Cvičení1. Opakování – deska, trám, trámový strop.2. Schodiště – zatížení a vnitřní síly (opakování), výztuž.3. Balkony – mezi trámy, konzola. Rámové styčníky – ukázka vyřešeného rámu a obecné zásady uspořádání výztuže. 4. Posouzení montované konstrukce.5. Desky působící ve dvou směrech. Výpočet zatížení a vnitřních sil. Deska o jednom poli podepřená po obvodě.6. Spojitá deska podepřená po obvodě.7. Písemka – deska. Stěnový nosník.8. Základová patka z prostého betonu a železobetonu.9. Protlačení patky.10. Písemka – patka. Konzultace programu. 11. Návrh a posouzení betonové opěrné zdi.12. Písemka – opěrná zeď. Zděný pilíř - tlak.13. Zděná stěna – tlak s ohybem.14. Zápočty

Literatura

1. ČSN EN 1992-1-1 Eurokód 2: Navrhování betonových konstrukcí – část 1-1: Obecná pravidla a pravidla pro pozemnístavby. ČNI, 2006.2. ČSN EN 1996-1-1 Eurokód 6: Navrhování zděných konstrukcí – část 1-1: Obecná pravidla a pravidla pro pozemnístavby. ČNI, 2007.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

prof. Ing. Radim Čajka, CSc.

Vyučující

Ing. Petr AgelIng. Vojtěch Buchtaprof. Ing. Radim Čajka, CSc.Ing. Martina Janulíková, Ph.D.Ing. Marie Kozielová, Ph.D.Ing. Jana LabudkováIng. Pavlína Matečková, Ph.D.doc. Ing. David Pustka, Ph.D.