Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost dat v informačních systémech (BDIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BDIS - Bezpečnost dat v informačních systémech, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti budou mít základní přehled v problematice bezpečnosti IS a budou si vědomi potenciálních ohrožení IS.

Osnova

- Bezpečnost informačních systémů.- Zákony pro oblast bezpečnosti informačních systémů.- Služby pro zajištění bezpečnosti sítě.- Fyzická bezpečnost informačních systémů.- Bezpečnost Web serverů a Web aplikací.- Autentifikace, autorizace, kryptografie, digitální podpis a zachování tajemství. - Odezva na bezpečnostní incident a zpracování bezpečnostních incidentů. Systémy pro detekování průniku.- Obnovení po havárii a kontinuita činností organizace.- Analýza a řízení rizik informačních systémů.- Bezpečnostní hrozby pro E-business.- Bezpečnostní politika pro E-business..

Literatura

1. Látal, I. a kol.: Ochrana informací, dat a počítačových systémů. Eurounion, s.r.o., Praha, 1996. 238 str.2. Rodryčová, D., Staša, P.: Bezpečnost informací jako podmínka prosperity firmy. Grada Publishing, Praha, 2000.143 str.3. Garfinkel, S., Spafford, G.: Bezpečnost v UNIXu a Internetu v praxi. Zabezpečování počítačových systémů. ComputerPress, Praha, 1998. 948 str.4. Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů(Autorský zákon).5. Zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu a o změně některých dalších zákonů (zákon o elektronickém podpisu).6. Zákon č. 148/1998 Sb., o ochraně utajovaných skutečností a o změně některých zákonů.7. Vyhlášky Národního bezpečnostního úřadu, vztahující se k předmětné problematice.8. Nařízení vlády vztahující se k předmětné problematice.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Tomáš Peňáz, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Peňáz, Ph.D.