Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bankovnictví v EU (BEU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BEU - Bankovnictví v EU, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti po absolvování předmětu budou schopni:- identifikovat a popsat fungování komerčních bank v dané ekonomice, v prostoru EU i ve světě- posoudit hlavní faktory, které ovlivnily změny a vývoj ve struktuře finančních institucí- orientovat se v legislativě EU pro oblast finančnictví a bankovnictví,- reagovat na aktuální vývoj, budou připraveni na chystané změny, zejména pak v souvislosti s chystaným projektembankovní unie

Osnova

1.Charakteristika finančního a bankovního sektoru, pojetí a vymezení banky, organizační struktura a managementbank.2.Faktory ovlivňující změny ve struktuře finančních institucí, vliv EU na formování bankovního sektoru v zemíchEU.3.Pasiva bank I.4.Pasiva bank II.5.Aktiva bank I.6.Aktiva bank II.7.Hospodaření bank v rámci EU.8.Investiční bankovnictví a bankovnictví mimo bilanci.9.Regulace a dohled nad bankovním sektorem, vývoj regulace a budoucí reformy10.Fúze a akvizice v bankovním sektoru, vliv legislativy EU.11.Koncentrace a konkurence v bankovnictví, vliv legislativy EU.12.Nelegální aktivity spojené s bankovnictvím (insider trading, praní špinavých peněz).

Literatura

1.FREIXAS, X., ROCHET J. Microeconomics of Banking. 2. vyd. Cambridge: The MIT Press, 2008. 363 str. ISBN 978-0-262-06270-2.POLOUČEK, S. a kol. Bankovnictví. Praha : C.H.Beck, 2013. 2. vydání. 470 s. ISBN 978-80-7400-491-9 .3.Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách ve znění pozdějších změn.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. PhDr. Stanislav Polouček, CSc.

Vyučující

Ing. Martin Hodulaprof. PhDr. Stanislav Polouček, CSc.