Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biogeochemie (BGCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BGCH - Biogeochemie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Biosféra, biogenní prvky. Biogeochemické aureoly rozptylu a biogeochemické anomálie. Působení vnějších faktorů geochemické migrace v biosféře. Biogeochemické bariéry. Organická geochemie – přírodní organické látky v půdách a v sedimentech. Geochemie uhlí, ropy a zemního plynu. Měření a bilance biogeochemcké migrace. Biogeochemické cykly hlavních, minoritních a stopových prvků. Stopové prvky významné z hlediska zdraví rostlin, živočichů a člověka. Vztahy mezi půdou a rostlinami, biochemické procesy v půdách. Odběr, zpracování a analýza biogeochemických prvků. Indikační geobotanika. Biogeochemická prospekce. Aplikace biogeochemie v zemědělství, lesnictví a ochraně prostředí.

Osnova

: Biosféra, biogenní prvky. Biogeochemické aureoly rozptylu a biogeochemické anomálie. Působení vnějších faktorů geochemické migrace v biosféře. Biogeochemické bariéry. Organická geochemie – přírodní organické látky v půdách a v sedimentech. Geochemie uhlí, ropy a zemního plynu. Měření a bilance biogeochemcké migrace. Biogeochemické cykly hlavních, minoritních a stopových prvků. Stopové prvky významné z hlediska zdraví rostlin, živočichů a člověka. Vztahy mezi půdou a rostlinami, biochemické procesy v půdách. Odběr, zpracování a analýza biogeochemických prvků. Indikační geobotanika. Biogeochemická prospekce. Aplikace biogeochemie v zemědělství, lesnictví a ochraně prostředí.

Literatura

Bouška, V.; Jakeš, P.; Pačes, T.; Pokorný, J. (Ed.) Geochemie. Praha : Academia, 1980. 556 s.Mrňa, F. Užitá geochemie. Praha : Academia, 1991. 420 s.Saukov, A.A. Geochemie. Praha : nakladatelství ČSAV, 1954. 324 s.Polánski, A.; Smulikowski, K. Geochemia. Bratislava : SPN, 1978. 607 s.Mrňa, F.; Pácal, Z.; Raclavský, K. Užitá geochemie. Ostrava : VŠB-TU Ostrava, 1984. 246 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Konstantin Raclavský, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Konstantin Raclavský, CSc.