Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost v geovědním a montánním turismu (BGMT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BGMT - Bezpečnost v geovědním a montánním turismu, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s historickým vývojem a současným stavem bezpečnosti v oboru geovědního a montánníhoturismu. Studenti získají v úvodu předmětu znalosti o historických kořenech formování bezpečnostních zásad montánníchvěd na základě historických událostí, které se opírají o příklady důlních havárií a formování poznatků v oblastivýzkumu bezpečnosti (výbušnost, indikace plynů, havarijní připravenost aj.). Následně výuka cíleně přechází dooblasti současných potenciálních rizik vyskytujících se na přírodních a technických památkách s důrazem na jejichminimalizaci. Závěr výuky je věnován řešení krizových situací, včetně informace o záchranných službách.

Osnova

1. Historické kořeny bezpečnosti v oborech montánních věd, výňatky z díla G. Agricoly2. Stručný přehled přírodních, technických a osobních rizik v geovědách a montánních vědách3. Příklady nejzávažnějších mimořádných událostí ve světovém a národním hornictví4. Historický vývoj světových poznatků v oblasti bezpečnosti hornictví5. Formování zásad bezpečnosti a bezpečnostních předpisů v oborech montánních věd6. Přehled současných bezpečnostních rizik přírodních a kulturních památek 7. Riziko výskytu toxických plynů a nedýchatelného ovzduší v předmětných souvislostech8. Riziko výskytu hořlavých plynů v předmětných souvislostech9. Riziko nestability horninového masivu, zajištění povrchových a podzemních objektů10. Zásady bezpečného pohybu osob v prostorách přírodních a technických památek11. Principy a prostředky osobní ochrany účastníků geovědního a montánního turismu12. Řešení krizových situací, únikové cesty, první pomoc, součinnost se záchranáři13. Záchranné služby - IZS, Horská služba, Báňská záchranná služba

Literatura

Faster, P., Makárius, R., Pošta, V.: Báňské záchranářství I. Montanex, Ostrava, 2000.Jařabáč, K.: Krok za krokem v bezpečnosti a ochraně zdraví při práci s poznatky z praxe. Montanex, Ostrava, 2009.Makáruis, R., Faster, P.: Memento důlních nehod v českém hornictví. Montanex, Ostrava, 2008.Petroš, V.: Vlastnosti hornin a horského masivu, VŠB-TUO, Ostrava, 1999.Nařízení vlády č. 21/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na osobní ochranné prostředky.Vyhláška ČBÚ č. 49/2008 Sb. o požadavcích k zajištění bezpečného stavu podzemních objektů.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Alois Adamus, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Alois Adamus, Ph.D.Ing. Mária Jarolimová, Ph.D.Ing. Jaroslava Koudelková, Ph.D.Ing. Petr Urban, Ph.D.