Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Business Intelligence (BI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BI - Business Intelligence, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou a rolí Business Intelligence (BI) v současných systémech řízenípodniků a institucí.

Osnova

1. Nástroje BI, jejich struktura, důvody pro užívání. Základní pojmy z oblasti BI, význam BI pro řízení podniku.2. Manažerské aplikace Executive Information Systems (EIS), postavení EIS v informačním systému organizace.Charakteristika EIS a jejich multidimenzionalita, multidimenzionalita v ekonomických úlohách. 3. Aplikace pro ukládání dat – datové sklady (DW), nezávislé data marty, virtuální DW, operativní datová úložiště(ODS), dočasná úložiště dat (DSA). Princip multidimenzionality v datových skladech. Dolování dat.4. Aplikace pro získávání, transformaci, čištění a nahrávání dat – ETL (extraction, transformation, loading). Kvalitadat, data profiling a data cleansing. Datové pumpy. Metadata. Master Data Management.5. Komponenty systému BI v rámci jeho architektury, integrace BI do architektury podnikového IS. Integrační charakterEIS a systémy pro integraci aplikací (EAI).6. Business analytika – OLAP nástroje a způsoby manipulace s daty v rámci OLAP aplikací. Vizualizace v prostředíBI systému. Dolování dat – techniky, úlohy a nástroje, úloha matematických modelů v BI.7. Kategorie nástrojů BI. Softwarové nástroje pro tvorbu a správu datových skladů a tržišť. Nabídka nástrojů natrhu. Kritéria výběru. 8. Základní typologie přístupů k budování BI a metodiky vývoje. Projektový tým, role v projektu budování BI. BIa řízení informatiky. Centralizace plánování a řízení BI projektů prostřednictvím kompetenčního centra BI (BICC).9. Životní cyklus systému BI: úvodní studie, strategie BI, „Plán trasy“ (roadmap), analýza požadavků, modelovánía návrh datového skladu a datových pump. Implementace, provoz a řízení systému.10. Parametry pro řízení systému BI. Kritické faktory úspěchu a ekonomika BI systému. Aktuální trendy v oblastiBI.

Literatura

NOVOTNÝ, Ota, Jan POUR a David SLÁNSKÝ. Business Intelligence – jak využít bohatství ve vašich datech. Praha: Grada,2005. ISBN 80-247-1094-3 .BÉBR, Richard a Petr DOUCEK. Informační systémy pro podporu manažerské práce. Praha: Professional Publishing, 2005.ISBN 80-86419797.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Milena Tvrdíková, CSc.

Vyučující

Ing. Radek Němec, Ph.D.doc. Ing. Milena Tvrdíková, CSc.