Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biokompatibilní materiály (BiM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BiM - Biokompatibilní materiály, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude po absolvování předmětu schopen:- klasifikovat a objasnit jednotlivé typy materiálů- definovat a vysvětlit základní parametry jednotlivých skupin materiálů- posoudit a vyhodnotit možné aplikace získaných poznatků na přípravu nových typů materiálů- formulovat přednosti a nedostatky jednotlivých materiálů - optimalizovat materiálové a technologické parametry materiálů z hlediska aplikací in vivo - definovat možné interakce s okolním prostředím in vitro a in vivo- aplikovat poznatky na řešení problémů v dané oblasti

Osnova

1. Úvod do materiálů pro aplikace v biomedicíně, základní charakteristiky biokompatibility, historie aplikací apřehled používaných materiálů.2. Materiály v ortodoncii, ortopedii, traumatologii, kardiovaskulární medicíně, neurochirurgii a neurologii.3. Biokompatibilní kovové materiály, aplikace, třídy materiálů, mechanické vlastnosti, korozní vlastnosti, povrchovézpracování a ochrana proti korozi.4. Problematika napěťových stavů na rozhraní implantát/živá tkáň. 5. Keramické materiály a povlaky pro implantáty.6. Materiály polymerní přírodní a syntetické, základní charakteristiky, přehled materiálů. Gely.7. Kompozitní materiály, problematika mechanických a korozních vlastností, povrchová úprava.8. Biodegradace a bioresorpce (v souvislosti s novými poznatky). 9. Nejnovější aplikace nanostrukturních materiálů a materiálů inspirovaných živou přírodou. 10. Aplikace aktivních léčivých látek na povrchu implantátů.

Literatura

1. LOSERTOVÁ, M.: Biokompatibilní materiály. Studijní opora k předmětu, 2013. 80 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Monika Losertová

Vyučující

doc. Dr. Ing. Monika Losertová