Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost jaderných zařízení (BJZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BJZ - Bezpečnost jaderných zařízení, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je pochopení systému ochrany jaderných zařízení v oblasti komplexní bezpečnosti, jejich vzájemnouprovázanost a rizika z toho vyplývající. jedná se zejména o: Základní fyzikální informace o jaderné energii, radioaktivitěa interakci ionizujícího záření s látkou. Štěpení atomových jader, okamžité a zpožděné neutrony, moderátory, kinetikaštěpné reakce. Základní cíle a principy jaderné bezpečnosti a radiační ochrany. Kontrola štěpné řetězové reakce,zajištění ochranných bariér jako součást koncepce ochrany do hloubky, a deterministický a pravděpodobnostní přístupk hodnocení jaderné bezpečnosti. Současný stav jaderné energetiky ve světě a základní typy energetických jadernýchreaktorů, principy a konstrukce reaktorů používaných v ČR, další typy jaderných zařízení a jejich charakteristikaz pohledu bezpečnosti. Aktivní a pasivní systémy pro zajištění bezpečnosti, systémy kontroly a řízení, havarijnísystémy. Kultura bezpečnosti a lidský faktor, zpětná vazba z provozních událostí. Radiační ochrana, veličiny ajednotky, terminologie, biologické účinky ionizujícího záření, jaderný reaktor jako zdroj záření. Nakládání s radioaktivnímodpadem a vyhořelým jaderným palivem. Radiační nehody a havárie.

Osnova

Souhrn základních znalostí fyzikálních základů jaderné energie.Radioaktivita a interakce ionizujícího záření s látkou.Okamžité a zpožděné neutrony.Koncepce jaderné bezpečnosti.Principy a konstrukce reaktorů používaných v ČR.Radiační nehody a havárie.

Literatura

Heřmanský, B.: Jaderné reaktory, Praha, 1981Jaroslav Kadrnožka: Energie a globální oteplování, VUTIUM 2006Jiří Hála: Radioaktivita, ionizující záření, jaderná energie (kap.7), Konvoj 1998kol. autorů: Principy a praxe radiační ochrany (kap. 5), AZIN 2000

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Michail Šenovský

Vyučující

Ing. Zdeněk Prouza, CSc.doc. Dr. Ing. Michail Šenovský