Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biomechanika (BM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BM - Biomechanika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Seznámení studentů s vědním oborem biomechanika a jejím začleněním do systému věd. 2. Objasnění fyzikálního základu biomechaniky a vysvětlení základních pojmů z biomechaniky tělesných cvičení abiomechaniky člověka. 3. Popsat zákonitosti při analýze základních rovnovážných poloh a pohybů ve sportu. 4. Seznámit studenty se základními metodami experimentální biomechaniky a aplikovat teoretické poznatky do praxe.

Osnova

1. Postavení biomechaniky v systému věd. Předmět a úkoly biomechaniky. Systematiky biomechaniky.2. Základní směry, metody a prostředky výzkumu v biomechanice – kinematická a dynamická struktura pohybu.3. Pohyb jako základní kategorie biomechaniky. Měření a vyjadřování pohybu.4. Biosystémy a jejich chápání v biomechanice z hlediska kinematické geometrie.5. Geometrie hmotnosti lidského těla a jeho části, moment setrvačnosti.6. Pohyb hmotného bodu, tělesa, soustavy těles z hlediska kinematické geometrie.7. Časoprostorové charakteristiky pohybu hmotného bodu, tělesa, soustavy těles.8. Složené pohyby ve sportovní praxi.9. Dynamika a statika tělesných cvičení. Síla, kritéria dělení, výklad základních pohybových zákonů.10.Hybný systém, struktura, funkce hybného systému z hlediska biomechaniky – svalová síla, mechanická triáda, momentovárovnice.11.Vnější síly, jejich charakteristika a význam v tělesných cvičeních.12.Statické účinky sil. Statická a dynamická rovnováha.13.Dynamické účinky sil v posuvném pohybu. Impuls síly, hybnost, pohybové zákony.14.Dynamické účinky sil v rotačním pohybu. Impuls momentu síly, točivost, pohybové zákony.

Literatura

1.JANDAČKA, Daniel. Základy biomechaniky sportu a tělesných cvičení.Ostrava : Ostravská unviverzita v Ostravě,2011. ISBN 978-80-7368-944-5 2.JANURA, Miroslav a Eva JANUROVÁ. Fyzikální základ biomechaniky. Olomouc: Univerzita Palackého, 2007. ISBN 9788024418056. 3.JANURA, Miroslav. Úvod do biomechaniky pohybového systému člověka. Olomouc : Univerzita Palackého, 2003. ISBN8024406446.

Požadavky

Žádné

Garant

PeadDr. Zlatava Jakubšová, Ph.D.

Vyučující

PeadDr. Zlatava Jakubšová, Ph.D.Mgr. Jiří Žídek