Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie bezpečnosti a katastrof (BOM-PBK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOM-PBK - Psychologie bezpečnosti a katastrof, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na základě absolvování speciálně zaměřeného předmětu vytvářet specifické teoretické znalosti a dovednosti a přiuplatnění syntetického a analytického přístupu ke zpracování a hodnocení vybraných teoretických situací vytvářetoptimální předpoklady pro jejich aplikaci v praxi.

Osnova

1.ÚVOD DO PROBLEMATIKY.Základní vstup do problematiky. Katastrofy a mimořádné události a význam jejich dopadu na civilizaci. Členění katastrof.2.ČLOVĚK-PROSTŘEDÍ-SPOLEČNOSTČlověk jako součást prostředí a společnosti. Podstata fungování lidské psychiky. Výklad základních pojmů. 3.SOCIÁLNÍ CHOVÁNÍ A SOCIÁLNÍ PUSOBENÍ. CHYBY VE VNÍMÁNÍ. Sociální chování a sociální působení. Vnímání a hodnocení situace. Chyby ve vnímání - Iluze a klamy. Personální a sociální percepce. Chyby v personálnía sociální percepci.4.KOMUNIKACE V SOCIÁLNÍ SITUACI A JEJÍ VÝZNAM. Komunikace v zátěžové situaci. Krizová komunikace. Význam komunikacev sociální situaci a v zátěžové situaci.Komunikace verbální a neverbální. Interakce jako součást komunikace. Jednánía vyjednávání. Základní model vyjednávání. Vyjednávání ve dvojici a skupinové. Vyjednávání v situaci rukojmí.5.ZÁKLADNÍ ZÁKONITOSI CHOVÁNÍ LIDÍ V SOCIÁLNÍCH SKUPINÁCH.Komunikační a vztahová struktura v sociální skupině. Sociální normy, skupinový tlak a konformismus. Specifickésociální skupiny – dav. Členění a druhy davů. Chování lidí v davu. Psychologie davu.6.VYBRANÉ TECHNIKY KOMUNIKACE V ZÁTĚŽOVÉ SITUACI. Asertivita, transakční analýza. Výklad jejich podstaty. Základní asertivní práva. Základní asertivní techniky.7.KONFLIKTY, JEJICH PODSTATA A ŘEŠENÍ.Podstata vzniku konfliktů, druhy konfliktů a jejich členění podle oblastí vzniku. Specifické formy konfliktů,peacekeeping.8.STRES.Stresory. Průběh stresu a jeho dopady na člověka. Stres v chování. Obranné mechanismy. Postupy vyrovnávání sese stresem. Traumatické situace.9.AGRESE.Druhy agrese. Základní teorie zaměřené na výklad podstaty agrese. Agrese v chování. Agrese-agresivita. 10.SPECIFICKÉ SITUACE OHROŽENÍSituace braní rukojmí. Typy agresorů, typologie situací únosů. Terorismus. Vymezení pojmu a rozdělení terorismu.Některé mezinárodní úmluvy podporující boj proti terorismu. 11.POMÁHAJÍCÍ PERSONÁL V ZÁTĚŽOVÉ SITUACIReakce zachraňujícího personálu na stresovou situaci. Vznik tzv. pozdní reakce na traumatický stres. Následky traumatickýchprožitků. Prevence PTSD: debriefing, defusing,. Krizová intervence. 12.ALTRUISMUS A PROSOCIÁLNÍ CHOVÁNÍ, VIKTIMOLOGIE.Definice altruismu,. Význam altruismu a prosociálního chování v zátěžové situaci. Viktimologie-nauka o obětech.Proces viktimizace. Pomoc obětem.13.POSTTRAUMATICKÁ STRESOVÁ PORUCHA – PTSD.Posttraumatická stresová porucha a další poruchy vznikající v traumatické zátěžové situaci. Diagnostická kritériaa projevy PTSD. Akutní reakce na stres. Adaptivní poruchy. Fobie.

Literatura

Štětina,J. a kol.: medicína katastrof a hromadných neštěstí. Grada Publishing, Praha 2000Čech,J.: Vyjednávanie a branie rukojemníka. APZ, Bratislava 2000Vizinová,D.,Preiss,M.: Psychické trauma a jeho terapie. Portál, Praha 1999Vykopalová,H.: Vybrané kapitoly ze sociální psychologie v kontextu komunikace. UP, Olomouc 2000Vykopalová,H.: Základy psychosociální přípravy humanitárních jednotek ČČK. Úřad ČČK, Praha 2003Vodáčková,D. a kol.: Krizová intervence. Portál, Praha 2002Vinay,J. a kol.: Stres a zdraví. Portál, Praha 2007Brzybohatý,M.: Terorismus a my. Computer Press, Praha 2001

Požadavky

Žádné

Garant

prof. PhDr. Hana Vykopalová, CSc.

Vyučující

Ing. Libor Foldyna, Ph.D.prof. PhDr. Hana Vykopalová, CSc.