Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost a ochrana zdraví při práci (BOZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOZP - Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět se zabývá stěžejními otázkami v oblasti BOZP a hygieny práce. Poskytuje obecný přehled o zásadách bezpečnépráce a seznamuje posluchače s legislativní úpravou BOZP a hygieny práce. Vysvětluje rizika pracovního prostředí a vlivy nepříznivých pracovních podmínek, včetně rizik závažných nehod a průmyslových havárií.

Osnova

1.Mezinárodní dokumenty v oblasti zajištění bezpečnosti a ochraně zdraví při práci .2.Bezpečnost a ochrana zdraví při práci - význam ve výrobní činnosti společnosti, základní pojmy, legislativní prameny.3.Povinnosti v oblasti bezpečnosti a ochraně zdraví při práci :-zaměstnavatele,-vedoucích zaměstnanců,-zaměstnanců.4.Osobní ochranné pracovní prostředky , NV č.495/ 1994 ve znění pozdějších změn a doplňků.5.Schéma činitelů ovlivňujících úroveň bezpečnosti práce, požadavky na pracovní prostředí z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.6.Zákon č. 86/92 Sb. Zákon o péči a zdraví lidu.Z258/2000 o veřejném zdraví ve znění pozdějších změn a doplňkyokruhy vztahující se k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci.8. Zákon č. 338/05 Sb. O státním odborném dozoru nad bezpečnosti práce, se změnami a doplňky provedenými zák. ČNR č. 575/90 Sb., č. 159/92 Sb. a zák. č. 47 /94 Sb.. č. 124/00 Sb. ve zněnípozdějších změn a doplňků. Rozsah působnosti, úkoly a oprávnění orgánů a organizací státního odborného dozoru.9.Nařízení vlády č. 201/2010 Sb. o evidenci a registraci pracovních úrazů 10.Úrazová statistika - zdroje a příčinyúrazů. Úrazová četnost, úrazová závažnost. Význam těchto ukazatelů.Zákonité pojištění zam-tele při úrazech.11.Zákon č. 262/2006 Sb. - Zákoník práce ve znění pozdějších změn a doplňků.Hlava pátá Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.12.Odpovědnost za škodu při pracovních úrazech a nemocích z povolání - objektivní odpovědnost zaměstnavatele.Odškodnění za PÚ.13.Bezpečnostní technik - kvalifikace, postavení u zaměstnavatele,zařazení do systému řízení.14.Požadavky EU v oblasti bezpečnosti práce - program „ Bezpečný podnik“.

Literatura

-Úmluva Mezinárodní organizace práce o bezpečnosti a zdraví pracovníků a o pracovním prostředí č. 155 z roku 1981.-Zákon č. 262/06 Sb. - Zákoník práce.-Vyhláška Státního úřadu bezpečnosti práce 309/06 Sb., 251/05 Sb. a Českého báňského úřadu č. 22/89, 26/89 Sb.Sb.NV o evidenci a registraci pracovních úrazů a o hlášení provozních nehod (havárii) a poruch technických zařízení ve znění pozdějších změn a doplňků.-Zákon č. 338/05 Sb. O státním odborném dozoru nad bezpečnosti práce, se změnami a doplňky provedenými zák. ČNR č. 575/90 Sb., č. 159/92 Sb. a zák. č. 47 /94 Sb.. č. 124/00 Sb.,ve znění pozdějších změn a doplňků.-Zdeněk Vojta: Osobní ochranné pracovní prostředky (použití v praxi), Montanex a.s., Ostrava 1997. -Právní úprava bezpečnosti a ochrany zdraví při práci : IVBP Praha, Brno 1996.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Mária Jarolimová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Josef Chovanec, Ph.D.Ing. Mária Jarolimová, Ph.D.Ing. Petr Urban, Ph.D.