Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost práce ve výškách a nad volnou hloubkou (BPveV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BPveV - Bezpečnost práce ve výškách a nad volnou hloubkou, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je znalost základních předpisů týkajících se bezpečnosti práce ve výškách a nad volnou hladinoua jejich aplikace v praxi. Dále znalost předpisů souvisejících s používáním osobních ochranných pracovních prostředků.Důraz bude kladen na povinnosti právnických a fyzických osob na úseku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ajejich postihy.

Osnova

Osnova přednášek1. Obecná pravidla pro práci ve výškách a nad volnou hladinou, při výstavbě a údržbě budov.2. Kolektivní ochrana práce ve výškách.3. Individuální ochranné prostředky, zádržné a záchytné systémy.4. Ocelové žebříky, práce na žebříku. Žebříky pevně zabudované v šachtách a vodojemech.5. Navrhování střechu z pohledu bezpečného užívání, ochrany před pádem a bezpečné výstupy na střechy a plochy srizikem pádu.6. Technické požadavky na stavby se zaměřením na bezpečné užívání.7. Bezpečnost práce v uzavřených prostorech, ČOV, šachtách a vodojemech.8. Bezpečnost přístupu ke strojním zařízením – pevné žebříky.9. Zajištění nechráněných otvorů v konstrukci.10. Ochranné a záchytné konstrukce.11. Navrhování systémů určených pro bezpečnou údržbu staveb, záchytné, zádržné systémy a systémů určených pro práciv závěsu na laně.Osnova cvičení1. Návrh systému ochrany před pádem pro šikmé střechy.2. Návrh systému ochrany před pádem pro ploché střechy.

Literatura

Zákon č. 183/2006 Sb.o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)Příslušná nařízení vlády.Vyhláška číslo 324/1990 Sb - ČÁST DEVÁTÁ - Práce ve výškách a nad volnou hloubkou.ČSN EN 361 (832620)Osobní ochranné prostředky proti pádům z výšky - Zachycovací postroje.ČSN EN 813 Osobní ochranné prostředky pro prevenci pádů z výšky - Sedací postroje.ČSN EN 358 Osobní ochranné prostředky pro pracovní polohování a prevenci pádů z výšky - Pásy pro pracovní polohovánía zadržení a pracovní polohovací spojovací prostředkyMojmír Klas, Zádržné systémy, ČKAIT 2002.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Pavel Vlček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavel Vlček, Ph.D.