Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnostní pyrotechnika (BPYR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BPYR - Bezpečnostní pyrotechnika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zvýšit u studentů již získané znalosti v předmětu „Výbušniny a účinky výbuchů“ o další problematiku, týkající seoblastí uplatnění výbušnin v průmyslu a vojenství. Zdůraznit možnosti jejich zákeřného použití v nástražných výbušnýchsystémech. Aplikovat prvky zajištění bezpečnosti při práci s výbušninami z praktické činnosti osob, kteří s nimipracují. Podstatně rozšířit obzor studentům při orientaci v této problematice bezpečnostní pyrotechniky, zdůraznitmožnosti zneužití a nelegální výroby výbušnin a kategorizovat bezpečnostní prvky při ochraně osob a majetku.

Osnova

1. Rozdělení výbušnin, jejich charakteristiky a možnosti použití těchto látek při konstrukci nástražných výbušnýchsystémů.2. Dostupnost a improvizovaná výroba výbušnin pro jejich možné zákeřné použití.3. Účinky výbuchu na okolní prostředí, pracovní schopnost, brizance výbušnin a jejich praktické stanovení.4. Usměrněný a kumulativní účinek trhavinových náloží, mechanismus kumulace a složení kumulativního proudu.5. Iniciační systémy používané při konstrukci nástražných výbušných systémů, jejich charakteristiky, účel, účinkya konstrukční složení těchto nástražných systémů.6. Možnosti použití látek CBRN při konstrukci nástražných výbušných systémů.7. Prostředky pro jejich identifikaci, manipulaci, prověřování, umrtvování a zneškodňování nástražných systémů.8. Rentgenová zařízení jako základní způsob prověrek nástražných systémů, možnosti detekce pomocí technologií založenýchna UWB systémech, milimetrových-terahertzových a infračervených vlnách. 9. Rušiče dálkových roznětů a princip destrukčních zařízení založených na principu nestlačitelnosti vody.10. Prostředky používané k ochraně osob. Pyrotechnické ochranné obleky, odstupné manipulační prostředky, výbuchovékontejnery pro převoz výbušnin, dálkově ovládané manipulátory, rozstřelovací zbraně a princip tzv. „vodní bomby“.11. Palníky, roznětky, rozbušky a materiál používaný k přímému roznětu výbušnin. Elektrické roznětné sítě, jejichkonstrukční řešení a výpočet.12. Rozdělení munice a imitačních prostředků. Druhy pyrotechnických prací. Vyhledávání, odstraňování a likvidacenalezené nevybuchlé munice.13. Preventivní a bezpečnostní pyrotechnické prohlídky prostorů, objektů a osob. Detekce výbušnin a možnosti kynologickéslužby při vyhledávání těchto látek.14. Typové činnosti složek IZS při nálezu výbušniny, nástražného výbušného systému, nástražného systému kombinovanéhos látkami CBRN – tzv.“špinavé bomby“ a nálezu výbušniny uložené v letadle. Stanovení karanténní zóny na letišti.

Literatura

M. Janíček, P. Drahovzal, Pyrotechnik v boji proti terorismu, Praha 2001,M. Janíček, Pyrotechnická ochrana před terorismem, Vyškov 2002,I. Hrazdíra, M. Kollár, Policejní pyrotechnika, Plzeň 2006,Speciální technika, I. A II. Díl, Praha 1976,J. Henrych, Dynamika výbuch a její užití, Praha 1993.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Stanislav Lichorobiec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Stanislav Lichorobiec, Ph.D.doc. Ing. Petr Štroch, Ph.D.