Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnostní systémy průmyslu (BSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BSP - Bezpečnostní systémy průmyslu, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je dosažení obecných znalostí týkajících se rizik - jejich identifikace, kvantifikace a hodnocenía to i ekonomického včetně managementu snižování ztrát. Dále je zde shrnuta právní úprava BOZP v zemích EU a vČR.

Osnova

1.Úvod do předmětu, definice základních pojmů, riziko a nebezpečí, rozdělení a kategorizace rizik2.Právní úprava BOZP v zemích EU a v ČR3.Základní právní normy upravující BOZP (zákoník práce, bezpečnostní předpisy, normy)4.Management rizik v oblasti BOZP, právní úprava rizikového managementu5.Manažerské přístupy a strategie, komunikační systémy6.Hodnocení rizik – principy, typizovaná hodnocení rizik, aktualizace hodnocení rizik, ovládnutí rizika7.Kvantifikace míry rizika a preventivní opatření8.Sofistikované metody analýzy rizik – stromy chyb, binární rozhodovací diagramy, HAZOP, HAZAN, MOSAR9.Modelování rizika, pravděpodobnostní modely, metoda Monte Carlo, Markovovy diagramy, Petriho sítě10.Monitorovací techniky bezpečnosti práce, statistické údaje o nežádoucích událostech11.Vyšetřování příčin úrazů a nehod, havarijní opatření12.Lidský faktor v bezpečnostním managementu – lidské chyby a omyly, ergonomické faktory, zvyšování spolehlivosti lidského činitele13.Management snižování ztrát14.Ekonomické aspekty problematiky BOZP

Literatura

1.Zákoník práce, vybrané bezpečnostní předpisy a normy2.Čermák, J.: Bezpečnost práce, Eurounion Praha, 19973.Přibyla, Z., Šmídová, M.: Soubor právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení, Codex, Praha, 19974.Bartlová, I., Balog, K.: Analýza nebezpečí a prevence průmyslových havárií, SPBI Ostrava, 19985.Stranks, J.: Management Systems for Safety, London, Pitman Publishing, 1994

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Alois Adamus, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Alois Adamus, Ph.D.Ing. Mária Jarolimová, Ph.D.Ing. Jaroslava Koudelková, Ph.D.Ing. Petr Urban, Ph.D.doc. Ing. Pavel Zapletal, Ph.D.