Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost technologií I. (BT 1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BT 1 - Bezpečnost technologií I., Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí o vytváření nebezpečných koncentrací při normálním provozu, při najíždění a odstavování a připoškození zařízení. Pochopení iniciace výbušných souborů ve výrobních procesech a aplikace při jejich omezení. Analýza a vyhodnocení nebezpečí požáru a výbuchu a opatření omezující možnost šíření plamene požáru a výbuchu. Aplikace na vybrané technologické procesy, jejich rizika a možnosti preventivní ochrany.

Osnova

Předmět se zabývá požární a protivýbuchovou prevencí technologických procesů. 1. Veličiny výbušnosti a hořlavosti a jejich stanovení. Výbuchová křivka, výbuchové charakteristiky hořlavýchplynů, par hořlavých kapalin, aerosolů kapalin a průmyslových prachů.2. Kubický zákon a rozsah jeho platnosti. Provozní vlivy na meze výbušnosti a na maximální výbuchové parametry(teplota, tlak, iniciační energie, turbulence aj).3. Odstranění materiálových příčin požáru a výbuchu (volný prostor, hořlavá látka, oxidační prostředek).4. Omezení možnosti iniciace hořlavého a výbušného souboru – ovlivnění iniciačních zdrojů. Zóny .5. Konstrukční protivýbuchová prevence. Zabránění šíření požáru a výbuchu. 6. Zabezpečení rychlého a účinného zásahu. Potlačení výbuchu v kubických nádobách a v potrubí.7. Možnosti vytváření nebezpečných koncentrací během najíždění a odstavování zařízení a při jeho normálním provozu.8. Spolehlivé odpojení zařízení, jeho profukování a příprava k opravářských pracím.9. Vytváření nebezpečných koncentrací při poškození a havárii zařízení. Výtok kapalin. Výtok plynů. Zařízení pracujícís podtlakem.10. Totální havárie. Nebezpečné koncentrace ve volném prostoru, jejich šíření, iniciace a tlakové účinky.11. Možné příčiny poškození zařízení, které lze předpokládat. Mechanické příčiny – odpor v potrubí, zvýšení teploty,narušení kondenzace, hydraulický ráz, fyzikální výbuch.12. Poškození teplotními vlivy – vliv usazeniny, teplotní pnutí, vliv teploty na mechanické vlastnosti ocelí.Poškození korozí.13. Iniciační zdroje ve výrobních procesech a jejich omezení. Plamen, jiskry, kompresní teplo, horké povrchy, samovznícenístatická elektřina, elektrotechnická zařízení, záření, ultrazvuk….14. Některé technologické procesy, jejich rizika a možnosti preventivní ochrany.

Literatura

Damec,J.: Protivýbuchová prevence. SPBI SPEKTRUM 8. Ostrava 1998. ISBN 80-86111-21-0 . Bartlová,I.-Damec,J.: Prevence technologických zařízení. SPBI SPEKTRUM 30. Ostrava, 2002. ISBN 80-86634-10-8 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Štroch, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Lepík, Ph.D.Ing. Jiří Serafín, Ph.D.doc. Ing. Petr Štroch, Ph.D.