Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Betonové mosty (Mgr.) (BtM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BtM - Betonové mosty (Mgr.), Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá po absolvování předmětu dovednosti a znalosti v následujících oblastech: - navrhování a posudek betonových mostů;- výroba a montáž betonových mostů;- výkresová dokumentace betonových mostů.

Osnova

Přednášky:1. Historický vývoj navrhování mostů, metody výpočtu, navrhování a posuzování, porovnání metod.2. Návrh a posouzení konstrukčních prvků podle dovolených namáhání, ohyb, tlak s ohybem, smyk.3. Dimenzování a posuzování mostů podle EC, ohyb, tlak za ohybu, smyk, kroucení, zásady řešení.4. Vyhodnocení pohyblivého zatížení, příčinkové čáry a plochy, spojité nosníky a desky.5. Návrh a posuzování spodní stavby, opěry, křídla, mezilehlé podpěry, úložný práh, přechodové desky mostů.6. Propustky a mosty kamenné, cihelné a z prostého betonu, zásady návrhu a dimenzování.7. Deskové mosty, zásady konstrukčního a statického řešení.8. Trámové mosty, zásady konstrukčního a statického řešení.9. Statické působení a řešení mostů z prefabrikovaných prvků.10. Předpjaté mosty, zásady návrhu a statické řešení, postup předpínání.11. Posuzování montážních stavů s ohledem na technologii provádění, betonáž na skruži, letmá betonáž a montáž.12. Obloukové, visuté a zavěšené mosty, lávky pro pěší.13. Výkresová dokumentace, zásady vyztužování.14. Zásady návrhu a statické řešení mostů na poddolovaném a seizmickém území.Cvičení:1. Princip sestrojení příčinkových čar, opakování.2. Příčinkové čáry skupiny břemen – spojité nosníky, Gerberovy nosníky, staticky neurčité nosníky.3. Zatížení stálé a nahodilé, statické veličiny.4. Aplikace příčinkových čar na spojitý trámový most o několika polích.5. Praktický postup při dimenzování a posuzování mostů podle EC, ohyb, tlak za ohybu, smyk, kroucení, zásady řešení.6. Návrh deskového železobetonového mostu, předběžný návrh mostovky a opěry.7. Stabilita opěr, dimenzování mostních křídel.8. Základové konstrukce, návrh a posouzení.9. Výkresová dokumentace, zásady vyztužování.10. Návrh konstrukce mostu z předpjatých dílců, příčné spolupůsobení nosníků.11. Návrh železobetonového trámového mostu, dimenzování a spolupůsobení trámů.12. Posouzení nosníků ve stadiu výroby, montáže a provozu.13. Zásady vyztužování, schéma výztuže.14. Opakování, konzultace, udělování zápočtů.

Literatura

1. ČSN EN 1991-2 (736203) Eurokód 1: Zatížení konstrukcí - Část 2: Zatížení mostů dopravou. ČNI, 2005.2. 2. ČSN EN 1992-2 (736208) Eurokód 2: Navrhování betonových konstrukcí - Část 2: Betonové mosty - Navrhovánía konstrukční zásady, ČNI, 2007.3. ČSN EN 1998-2 (730036) Eurokód 8: Navrhování konstrukcí odolných proti zemětřesení - Část 2: Mosty, ČNI, 2007.4. ČSN EN 1992-1-1 Eurokód 2: Navrhování betonových konstrukcí – část 1-1: Obecná pravidla a pravidla pro pozemnístavby. ČNI, 2006.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

prof. Ing. Radim Čajka, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Radim Čajka, CSc.Ing. Jana Labudkovádoc. Ing. Jaroslav Navrátil, CSc.